“70 ΧΡΟΝΙΑ Ελεύθερα Δωδεκάνησα»…Υπο τους ήχους της Μπάντα του ΠΝ!

17“70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ”

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, εκδήλωση αφιερωμένη στην Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής Αμύνης.

1Στον επιβλητικό χώρο του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου, οι προσκεκλημένοι γίνονταν δεκτοί από δεκατέσσερις νέες με παραδοσιακές φορεσιές των Δωδεκανήσων και ακούσματα γνωστών συνθετών από την Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επετειακή εκδήλωση ξεκίνησε με τις απαραίτητες προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς του Αντιστράτηγου Σπ. Μπελαγράτη , προέδρου του Σ.Ε.Εθ.Α και της κας Αναστ. Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.
Ακολούθησαν οι προγραμματισμένες ομιλίες :

Δρ Σωτήρης Ριζάς (Διευθυντής ερευνών Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών) με θέμα : «Η Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα – Ιστορική και Πολιτική Διάσταση»
και
Ιωάννης Παλούμπης Αντιναύαρχος ε.α. (ΠΝ) με θέμα : «Δωδεκάνησα : Η Γεωστρατηγική Αξία της Περιοχής και η Σύγκρουση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»12

Στο 2ο μέρος, μετά από μια σύντομη αναφορά για το περιεχόμενο και τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το ντοκιμαντέρ από τον κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, ιδρυτή της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος και δημιουργό της ταινίας (40 λεπτών) με τίτλο “Το χρονικό της Ενσωμάτωσης”, ακολούθησε η προβολή.

Το κοινό στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, καθηλωμένο, παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον και μεγάλη συγκίνηση, αυθεντικές εικόνες που έβλεπαν για πρώτη φορά ! 16

Η πτώση του Μουσολίνι, οι μάχες της Λέρου και της Κω, ο Ιερός Λόχος, το ναυτικό κατόρθωμα του Α/Τ Αδρίας και τόσα άλλα μέχρι την πολυπόθητη ημέρα της ύψωσης της Ελληνικής σημαίας στα Δωδεκάνησα!

Ακολούθησε μία μικρή αναφορά στην Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” και της δράσεις της, από το ιδρυτικό μέλος κα. Ευδοκία Βουβάλη, η οποία τελειώνοντας ανακοίνωσε την ένταξη του “Ύμνου των Δωδεκανήσων” στο ρεπερτόριο της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.5 6

Μετά από πολυετή έρευνα στις διάφορες Δωδεκανησιακές φιλαρμονικές, η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” κατάφερε και βρήκε από τον αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Καλυθιών κ. Γιώργο Μαλωΐνα κάποιες παρτιτούρες, τις οποίες παρέδωσε στον Πλωτάρχη κ. Γιώργο Τσιλιμπάρη της Μουσικής του ΠΝ και τους συνεργάτες του.

7Αφού το επεξεργάστηκαν και συμπλήρωσαν τα όργανα που έλειπαν και το ενορχήστρωσαν για εμβατήριο, το παρουσίασαν τραγουδισμένο από τον τενόρο Θεόδωρο Μπιράκο, για πρώτη φορά στην λήξη της εκδήλωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο.
Η συγκίνηση και η περηφάνια ήταν ζωγραφισμένη σε όλα τα πρόσωπα !

Την επετειακή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι :
ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πλάτων Κρικρής, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου
ο πρ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκάς Παπαδήμος
ο πρ. Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση
ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός
ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός
ο Υπαρχηγός Γ.Ε.Εθ.Α. Αντιστράτηγος κ. Φλώρος
ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος κ. Παυλόπουλος (ΠΝ), εκπρόσωπος του Υ.Εθ.Α.
ο Β’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Μπαρκατσάς (ΛΣ)
εκπρόσωποι των αρχηγών Γ.Ε.Σ, Γ.Ε.Α , Γ.Ε.Ν και Σωμάτων Ασφαλείας
οι Βετεράνοι του Β’ Παγκ. Πολέμου κ.κ. Κων. Κόρκας (Ιερός Λόχος) και Βασ. Μαγκασιανός (Αντιτορπιλικό Βασ. Όλγα)
ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασ. Λεβέντης
οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Δημ. Γάκης, Λακωνίας κ. Αθ. Δαβάκης, Α’ Πειραιά κα Γ. Γενιά, Β’ Πειραιά κα Θ. Μεγαλοοικονόμου, Έβρου κ. Α. Δημοσχάκης και ο πρ. Βουλευτής Δωδεκανήσων . Γ. Κασσάρας
ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δ. Χ. Καλαματιανός,
ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων κ. Χαρ. Κόκκινος
ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής
ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, Υποναύαρχος ε.α. κ. Γ. Φραγκούλης
η Πρόεδρος της “Δωδεκανησιακής Μέλισσας” κα. Λιάνα Μαυρή – Κορκόνδειλα
Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. των Δωδεκανησιακών Συλλόγων και σωματείων
και πλήθος κόσμου.