Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ & ο σκοτεινός ρόλος των «Μεγάλων Δυνάμεων»

Layout 1Οι εκδόσεις «Μένανδρος» παρουσιάζουν το πόνημα του συγγραφέα και συνταγματάρχη ε.α. Παναγιώτη Νάστου, «Η Κυπριακή Τραγωδία & ο σκοτεινός ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων». Ένα συγκλονιστικό βιβλίο- ντοκουμέντο, στο οποίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλες οι σκοτεινές πλευρές -και όχι μόνο- του Κυπριακού Ζητήματος.

Ένα έργο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αντιληφθεί αμερόληπτα αυτή καθαυτή την ιστορική πραγματικότητα, καθώς έχει στη διάθεσή του πληθώρα πηγών και ντοκουμέντων, τα οποία τον βοηθούν να προσεγγίσει από πολλές «οπτικές γωνίες» τα γεγονότα που οδήγησαν το φλέγον αυτό θέμα στη σημερινή του μορφή. Μία μοναδική καταγραφή και προβολή των όσων διαδραματίστηκαν, όχι μόνο επί σκηνής, αλλά και επί παρασκηνίου, που καταρρίπτει τα μέχρι σήμερα δεδομένα του οδυνηρού αυτού Ζητήματος.

Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων, με προεξέχουσες τις Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, οι οποίες, ως κύριοι «δρώντες», επενέ- βησαν σε πολλαπλά επίπεδα -κυρίως πολιτικοστρατιωτικά- σε διάφορες ιστορικές περιόδους και που τελι- κά, όπως όλα δείχνουν, συντέλεσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της τελικής έκβασής του.

Η έκδοση παρουσιάζει μία σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως:

• Τη διαμόρφωση ισχύος των Μεγάλων Δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

• Την ύπαρξη κλίματος κατάλυσης της αποικιοκρατίας μέσω εθνικών κινημάτων στη Μ. Ανατολή και τις συνέπειες για τη Μ. Βρετανία και Γαλλία.

• Την εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το 1945 μέχρι το 1974. • Τη γεωπολιτική αξία της Κύπρου για τη Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ.

• Τον ρόλο του ΟΗΕ στο «Κυπριακό» και την αδυναμία του για την οριστική διευθέτησή του. Με απαρχή το 1878, με την υπογραφή της Συνθήκης ή Σύμβασης της Κωνσταντινουπόλεως, ξετυλίγονται διαδοχικά όλα τα ιστορικά δρώμενα, φτάνοντας στην τουρκική εισβολή, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέρα με τη μέρα, το τραγικό αποτέλεσμα, για να καταλήξει στο άνοιγμα του απορρήτου φακέλου με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Στην έκδοση παραθέτονται Χάρτες των στρατιωτικών επιχειρήσεων καθώς και τα πρωτότυπα:

• Των πρακτικών της συνεδρίασης της Βουλής των Ελλήνων στις 31/10/1998.

• Του πορίσματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στις 17/3/2011.

• Του χειρογράφου κείμενου του Διαγγέλματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

• Της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ενώπιον του Συμβουλίου του ΟΗΕ.