Μίλησε ο Χριστόφιας : Σαμποτάζ ήταν η έκρηξη στο Μαρί και …Ξένος δάκτυλος!

oldphotosmari1373372707Λευκωσία: Τη θέση ότι η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον Ιούλιο του 2011 δεν ήταν τυχαία, εκφράζει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο β’ μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύει σήμερα ο «Φ», υποστηρίζοντας ότι ειδικός του ανέλυσε «εκμηριωμένα την άποψη ότι δεν μπορεί στις 4 το πρωί να γίνει τυχαία έκρηξη και να ανάψει φωτιά»..

Γιατί το κεφάλαιο για το Μαρί ήταν το πιο δύσκολο στη συγγραφή του στο βιβλίο σας;

Θέλεις να πεις πράγματα τα οποία ακόμα δεν μπορείς να αποδείξεις πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Θέλω να σε παραπέμψω στην τοποθέτηση του δρα Τάκη Φελλά που έκανε στην παρουσίαση του βιβλίου μου στο Λονδίνο. Ένας άνθρωπος ειδικός γι’ αυτά τα ζητήματα.

Είπε ότι το περιστατικό δεν ήταν τυχαίο. Θεωρεί ότι υπάρχει ανθρώπινο χέρι. Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν μετά την τοποθέτησή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της κ. Λουπέσκου μετά το Μαρί.
Γνωριστήκαμε και μου ανέλυσε τεκμηριωμένα την άποψη ότι δεν μπορεί στις 4 το πρωί να γίνει τυχαία έκρηξη και να ανάψει φωτιά.
Έστω κι αν ήταν πάνω από 40 βαθμοί η θερμοκρασία;Τριακόσιοι βαθμοί χρειάζονται για να καεί η πυρίτιδα. Το πρωί η ώρα 4 με την παραθαλάσσια ομίχλη και υγρασία, δεν μπορεί. Αυτό είπαν και ειδικοί για τις εκρήξεις  στην Αθήνα.mari_n_9

Κάποιοι χαμογέλασαν όταν είπατε ότι είναι ξένος δάκτυλος πίσω από το Μαρί.
Μα δεν είπα ότι είναι ξένος δάκτυλος. Το λάθος είναι ότι στις πρώτες μου αντιδράσεις μίλησα για ατύχημα, έπρεπε να αφήσω να αιωρείται έστω μια αιχμή.Είχαν πει ότι δεν απολογήθηκα στους συγγενείς. Είναι ψέματα.2e3cc900af91bdafe3e49caef9073691_xl

Οι αγανακτισμένοι έξω από το Προεδρικό ύβριζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νόμιζαν ότι είναι ύβρις να με λένε «γιο της πλύστρας». Ήταν τόσο αφελείς!

Πού να δεχτούν τον γιο του εργάτη και της πλύστρας να είναι στο πηδάλιο του κυπριακού κράτους; Έπρεπε να ήμουν παιδί των σαλονιών και του κεφαλαίου. Δεν ήμουν και δεν θα γίνω ποτέ.
Ο Κώστας Παπακώστας στο βιβλίο του σας καταλογίζει προσωπικές ευθύνες για το Μαρί, λέει ότι ήταν εξιλαστήριο θύμα.
Δεν ξέρω αν αυτά που διατυπώνονται σε κάποια σελίδα του βιβλίου τα έχει γράψει ο ίδιος ο Κώστας. Είχε κάποιο παράπονο και το συζητήσαμε. Αλλά να γράψει ότι πρόδωσα τους φίλους μου κ.λπ. δεν το δέχομαι. Το βιβλίο εξεδόθη μετά που έφυγε ο Κώστας, τον οποίο θα τιμώ ανεξαρτήτως από αυτά που λένε. Στο βιβλίο μου κάνω αναφορά σε όλα όσα έκανα για να τιμήσω τη φιλία μας με τον Κώστα Παπακώστα.
Ποιος είναι ο δάκτυλος δολιοφθοράς;
Υπάρχουν άτομα τα οποία ήταν παρόντα και γνωρίζουν γεγονότα, είμαι χίλια τοις εκατό σίγουρος γι’ αυτό και ελπίζω κάποια στιγμή να μιλήσουν.
Να μιλήσουν για εξιλέωσή σας;
Για να αποκατασταθεί η αλήθεια σε αυτό τον τόπο και για το Μαρί.
Γιατί δεν είπατε «Mea culpa» για το Μαρί;
mari1
Είπα «Mea culpa» γιατί έχασε τη ζωή του ένας αριθμός αθώων ανθρώπων και ζήτησα συγγνώμη. Οι χειρισμοί που έγιναν δεν ήταν αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου.
Όταν σε διαβεβαιώνουν οι ειδικοί που στο τέλος της ημέρας ανακήρυξαν μάρτυρες κατηγορίας, ότι μπορείς να φυλάξεις εκείνα τα κιβώτια δίπλα από το Προεδρικό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Είχαμε διερευνήσει για το πώς να φύγουν. Υπήρξε κάποια κωλυσιεργία.
Ολόκληρη η συνέντευξη του τ. Προέδρου Χριστόφια στον Φιλελεύθερο! philenews.com/