Φιλιππίνες: Πυροβολικό και αεροπορία «βομβαρδίζουν» τους τζιχαντιστές στο Μαράουι (video)


Οι μονάδες του στρατού υποστηρίχθηκαν από ελικόπτερα MG520 και μαχητικά αεροσκάφη FA50. Ασταμάτητες ριπές αυτομάτων όπλων έδιναν μια ιδέα για το εύρος και τη σφοδρότητα των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών

Ο στρατός των Φιλιππίνων κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις, με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων καθώς και του πυροβολικού, εναντίον των ισλαμιστών μαχητών που έχουν οχυρωθεί σε συνοικίες της πόλης Μαράουι, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι μάχες έχουν στοιχίσει μέσα σε περίπου έναν μήνα τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους.

Στήλες καπνού και φλόγες υψώνονταν από τους θύλακες που παραμένουν ακόμη υπό τον έλεγχο των μαχητών, καθώς αεροσκάφη έπλητταν τις ζώνες αυτές για να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις που προσπαθούν να εκδιώξουν τους ισλαμιστές αντάρτες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο πεδίο.

df9777220057ba92ecef803d99da249522ab7ed1.jpg.cfΟι μονάδες του στρατού υποστηρίχθηκαν από ελικόπτερα MG520 και μαχητικά αεροσκάφη FA50. Ασταμάτητες ριπές αυτομάτων όπλων έδιναν μια ιδέα για το εύρος και τη σφοδρότητα των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ANC, που επικαλέστηκε αξιωματικούς του στρατού, στην περιοχή μεταφέρθηκαν ενισχύσεις — συνολικά 400 άνδρες — από το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Εκατοντάδες αντάρτες, υποστηριζόμενοι από ξένους μαχητές, σύμφωνα με τις αρχές, κυρίευσαν τη Μαράουι την 23η Μαΐου. Η Μαράουι είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική πόλη των Φιλιππίνων, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί.

Οι αντάρτες ύψωσαν στην πόλη τα μαύρα λάβαρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

FILE - In this Friday, June 9, 2017 file photo, debris and smoke rises after a Philippine Air Force fighter jets bombed suspected locations of Muslim militants, in Marawi city, southern Philippines. Southeast Asia’s jihadis who fought for the Islamic State in Iraq and Syria now have a different battle closer to home in southern Philippines. It’s a scenario raising significant alarm in Washington. The recent assault by IS-aligned fighters on the Philippine city of Marawi has left almost 300 people dead, exposing the shortcomings of local security forces and the extremist group’s spreading reach. (AP Photo/Aaron Favila, File)

Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για μια απόπειρα να εγκαθιδρυθεί ένα «χαλιφάτο» στην περιοχή. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε αμέσως μετά στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη την επαρχία Μιντανάο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο απολογισμός των μαχών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 329 νεκρούς, εκ των οποίων 225 ήσαν αντάρτες, 59 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι.

Τα υπόλοιπα 19 θύματα είναι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των μαχών και πέθαναν από αφυδάτωση εξαιτίας οξείας διάρροιας, διευκρίνισε τοπικός αξιωματούχος. Πάνω από 309.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Μαράουι και τα περίχωρά της, σύμφωνα με τις αρχές των Φιλιππίνων.

«Πάνω από εκατό» ισλαμιστές συνεχίζουν να προβάλλουν αντίσταση σε τέσσερις συνοικίες της πόλης, δήλωσε στη Μανίλα ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ρεστιτούτο Παντίγια.

ΠΗΓΗ protothema