Η έξαρση των ροών παράνομης μετανάστευσης και η βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον πρεσβευτή της Τουρκίας, Κερίμ Ουράς, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Ο Υπουργός τόνισε ότι ήδη υπάρχει ιδιαίτερα θετική συνεργασία μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται σε μεμονωμένα περιστατικά.
«Αυτή η συνεργασία υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί, καθώς τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών διαρκώς αυξάνονται και χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», σημείωσε, θεωρώντας ότι η επικείμενη επίσκεψη του Αρχηγού της τουρκικής Ακτοφυλακής στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα «μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, πάντως, υπογράμμισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των δύο χωρών και η πολιτική αστάθεια που εντείνεται δημιουργεί την ανησυχία ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα μεταναστεύσει θα αυξηθεί κατακόρυφα. «Αυτό που συμβαίνει στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία είναι ανθρωπιστική κρίση και μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να ενταθεί» επεσήμανε. Παράλληλα, στάθηκε στη συμφωνία επαναπατρισμού στην Τουρκία παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και η οποία, όπως είπε, «δεν αποδίδει σε ικανοποιητικό βαθμό, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσής της».
Από την πλευρά του ο Ουράς έδωσε έμφαση στη στενή και επωφελή συνεργασία που διαπιστώνεται μεταξύ των δύο χωρών, είτε μέσω των δύο Ακτοφυλακών, είτε σε ευρύτερο ναυτιλιακό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι αυτή η καλή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για την ανάπτυξη συνεργασίας σε άλλα πεδία. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των ροών της παράνομης μετανάστευσης, που θα προκληθεί περαιτέρω λόγω των ενόπλων συγκρούσεων σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, μετά και τη δράση του ISIS. «Τα χρηματικά ποσά που διακινούνται από τη μεταφορά παρανόμων μεταναστών είναι τεράστια και αυτό είναι ένας βασικός λόγος που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο» τόνισε.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, τέλος, στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας στη ναυτιλία, τον τουρισμό και το εμπόριο. «Υπάρχει μία τεράστια δυναμική στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών που μπορεί να αποφέρει αμοιβαία οφέλη, ιδίως σε κλάδους του θαλάσσιου τουρισμού, όπως το γιώτινγκ» κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.