Εξαιρετικά εντυπωσιακή είναι η εικόνα, τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, που δημιουργούν τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία για τις Τακτικές Ασκήσεις μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) – εκπαιδευτικές δραστηριότητες πεδίου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το χρονικό διάστημα από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα περίπου του Δεκεμβρίου του 2013.
Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ-ISDA)
Πέραν πάσης αμφιβολίας αποδεικνύεται ότι παρά τα δεδομένα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο ως θεσμικός οργανισμός και όσο ως συντεταγμένο σύνολο ατόμων, διερευνούν και εξαντλούν όλες τις διατιθέμενες δυνατότητες ώστε να διεξάγεται σύντονη επιχειρησιακή εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και Κλάδους.
ΓΕΕΘΑ
Σε ότι αφορά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στο τρίμηνο 20 Σεπτεμβρίου -20 Δεκεμβρίου 2013 έχουν καταγραφεί 13 εκπαιδευτικές δραστηριότητες –ασκήσεις (για τις οποίες κατέστη δυνατόν να συλλεχθούν στοιχεία) όπως περιγράφονται στον παρακάτω συνημμένο πίνακα:
Εξ αυτών τέσσερις ήταν οι ασκήσεις τύπου «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» στις οποίες εμπλέκεται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, η αποκαλούμενη Δύναμη «Δ». Υπενθυμίζεται, ότι η «Δ» αντλεί κατά περίπτωση, και σύμφωνα με την τακτική κατάσταση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αρχιστρατήγου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) από δεξαμενή σχηματισμών, μονάδων και υπομονάδων και των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και άμεσης αντίδρασης.
Κύριο χαρακτηριστικό των ασκήσεις τύπου «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» που διεξήχθησαν την προαναφερθείσα χρονική περίοδο ήταν ο εμπλουτισμός της δεξαμενής δυνάμεων με μονάδες και τμήματα υποστήριξης (όπως π.χ. το χειρουργικό τμήμα μικρονησίδας που συμμετείχε για πρώτη φορά στην «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 10/2013») και ειδικές υπομονάδες (όπως π.χ. η διμοιρία του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου [ΕΔΛΟ] Πυρηνικής –Βιολογικής –Χημικής [ΠΒΧ] Άμυνας που συμμετείχε για πρώτη φορά στην «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 08/2013»).
Επιπρόσθετα, θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη ως επιχειρησιακή πραγματικότητα, η επέκταση της περιοχής επιχειρησιακής δραστηριοποίησης της «Δ» σε όλη την ελληνική χερσαία και θαλάσσια επικράτεια (η «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 11/2013» διεξήχθη στην περιοχή των Πρεσπών). Για την άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής, συμβατικής ή μη συμβατικής, συμμετρικής ή ασύμμετρης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να επέμβουν σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας με την κατάλληλη κατά περίπτωση δύναμη ώστε να επιτύχουν αποφασιστικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε τόπο και χρόνο.
Φυσικά, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην εθνική διακλαδική μεγάλης κλίμακας άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» που διεξήχθη φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009. Η άσκηση σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από το ΓΕΕΘΑ με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων και διεξήχθη σε όλο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσης ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά/Άνευ Στρατευμάτων). Περιελάμβανε δύο τελικές φάσεις: Η πρώτη διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων και βολών Ψηλού Στάλου από μονάδες της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) «Διδυμότειχο» και η δεύτερη στο Πεδίο Ασκήσεων «Καμένου Δάσους» από μονάδες της 98ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) στη Λέσβο.
Επίσης, αναφορά θα πρέπει να γίνει στην άσκηση «ΓΥΠΑΕΤΟΣ 2013» που διεξήχθη με τη συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού του Ελληνικού Στρατού στο πεδίο βολής «Κρανέας», στη Θεσσαλία. Η άσκηση, που διεξήχθη σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, περιελάμβανε βολές επιχειρησιακών όπλων αέρος-εδάφους από τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ σε συνεργασία με καταδείκτες λέιζερ από το έδαφος και τον αέρα.
Κατά τη διάρκεια της έγιναν πολλαπλές δοκιμές ετεροκατάδειξης και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χερσαίων ομάδων, των μαχητικών και των επιθετικών ελικοπτέρων, στην αξιολόγηση υφιστάμενων τακτικών αλλά και τη δοκιμή νέων. Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υλοποίησης της διακλαδικότητας σε πολύ χαμηλό αλλά πολύ ουσιαστικό επίπεδο.
Συνολικά, οι ασκήσεις που διεξήχθησαν από το ΓΕΕΘΑ προώθησαν τη μετουσίωση της διακλαδικότητας σε καθημερινή πραγματικότητα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, από το υψηλότερο ως το χαμηλότερο. Ταυτόχρονα, επέτρεψαν την περαιτέρω βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας της κάθετης δομής διοίκησης με τις κατάλληλες οργανωτικές και διαδικαστικές τροποποιήσεις που η ανάγκη τους διαπιστώθηκε στην πράξη. Φυσικά, η διαδικασία αυτή είναι δυναμική και συνεχής και σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ είναι να συνεχιστεί ακόμη πιο έντονα το 2014.
ΓΕΣ
Σε ότι αφορά το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) το διάστημα Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ο εντυπωσιακός αριθμός των 23 ασκήσεων – εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (για τις οποίες κατέστη δυνατόν να συλλεχθούν στοιχεία) και οι οποίες παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:
Από τα παρατιθέμενα στοιχεία μπορούν να εξαχθούν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
>Από το ΓΕΣ αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διεξαγωγή επιχειρήσεων από συγκροτήματα συνδυασμένων όπλων με ἠ χωρίς την υποστήριξη δυνάμεων από τους άλλους δύο Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη νύκτα. Το ότι σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει, σε επίπεδο μέσων–εξοπλισμού, αυξημένες δυνατότητες επιχειρησιακής δράσης κατά τη νύκτα είναι δεδομένο. Όμως, η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτά προσφέρουν, απαιτεί τη συνεχή και εντατική εκπαίδευση του προσωπικού τόσο σε ατομικό όσο και τακτικό επίπεδο.
Η στρατιωτική ιστορία έχει επανειλημμένα αποδείξει στην πράξη ότι η νύκτα μετατρέπεται σε πολύτιμο σύμμαχο για αυτόν που έχει εκπαιδευθεί να κινείται και να μάχεται σε αυτή και ότι του προσδίδει σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Για τον Ελληνικό Στρατό που καλείται να αντιμετωπίσει έναν υπέρτερα αριθμητικά αντίπαλο και ο οποίος εξ ορισμού στην αρχική φάση της σύρραξης θα έχει την πρωτοβουλία, η ικανότητα επιτυχούς διεξαγωγής επιχειρήσεων κατά τη νύκτα αποτελεί τη μοναδική επιλογή.
>Πραγματοποιήθηκαν πολλές (εκ των οποίων αρκετές για πρώτη φορά) Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) συγκροτημάτων συνδυασμένων όπλων επιπέδου ίλης ή λόχου και μάλιστα με αντικείμενο επιχειρήσεις όπως η υπέρβαση, η αντεπίθεση και η εξάλειψη προγεφυρωμάτων – αεροπρογεφυρωμάτων, που στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων η ικανότητα επιτυχούς και ταχείας διεξαγωγής τους αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα.
>Τα ποσοστά συμμετοχής της Εφεδρείας σε όλες τις περιπτώσεις που αυτή προσκλήθηκε για μετεκπαίδευση είναι εντυπωσιακά και μάλιστα εντυπωσιακά υψηλά στην περιοχή ευθύνης της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού–Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Γενικά τα ποσοστά συμμετοχής ανήλθαν σε ποσοστά υψηλότερα του 75% και αποτελούν έμπρακτη απόδειξη, ότι παρά τη βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει τη χώρα (και η οποία φυσικά επηρεάζει και βασικές αρχές και αξίες) πολλοί συμπολίτες μας παράλληλα με την αντιμετώπιση των πολύ πιεστικών καθημερινών αναγκών αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και προσπάθεια στην ενίσχυση της άμυνας της πατρίδας.
>Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ΤΑΜΣ «ΜΙΝΩΑΣ 2013» η οποία απετέλεσε την επιχειρησιακή αξιολόγηση του επιπέδου μαχητικής ικανότητας της εδρεύουσας στην Κρήτη V Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (V Α/Μ ΤΑΞ) «Μεραρχία Κρητών». Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιχειρησιακής αξιολόγησης, η απόκτηση μίας δεύτερης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας από τον Ελληνικό Στρατό θα πρέπει να θεωρείται ότι υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Σε συνδυασμό με την απόκτηση των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τις ΗΠΑ, την πρόοδο των παραδόσεων των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 και φυσικά την κατάλληλη αναδιάταξη των δυνάμεων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1 ΤΑΞ ΑΣ), ο Ελληνικός Στρατός και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, αποκτούν στον νότιο τομέα αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον.
ΓΕΝ
Σε ότι αφορά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) το διάστημα Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκαν οι ασκήσεις – εκπαιδευτικές δραστηριότητες (για τις οποίες κατέστη δυνατόν να συλλεχθούν στοιχεία) που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
Συνολικά η επίδοση του Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ εντυπωσιακή σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι κατά τη διάρκεια της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» ο Κλάδος ανέπτυξε επιχειρησιακά 77 μονάδες κρούσης και υποστήριξης «τερματίζοντας τα κοντέρ» στα ποσοστά επιχειρησιακής διαθεσιμότητας και 10 οργανικά πτητικά μέσα (ελικόπτερα).
Μάλιστα τρεις περίπου εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013», κατά τη διάρκεια άσκησης τύπου «ΑΣΤΡΑΠΗ», αναπτύχθηκαν επιχειρησιακά οι 11 από τις 13 φρεγάτες που συνολικά διαθέτει σήμερα σε υπηρεσία το Πολεμικό Ναυτικό μαζί με ελικόπτερα, πλοία γενικής υποστήριξης και άλλες μονάδες του Στόλου. Με άλλα λόγια σε διάστημα μόλις 22 ημερών το σύνολο σχεδόν των φρεγατών του Στόλου κατέγραψε περισσότερες από επτά ημέρες στη θάλασσα (πέντε κατά τη διάρκεια της «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013», δύο κατά τη διάρκεια της «ΑΣΤΡΑΠΗ 04/13» και επιπλέον ώρες κατά την «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 09/13»).
Αυτή η εντυπωσιακή επίδοση, διέψευσε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις εκτιμήσεις – φήμες περί σημαντικών προβλημάτων στη συντήρηση του Στόλου που έχουν υποβαθμίσει τις επιχειρησιακές διαθεσιμότητες. Φυσικά, λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού, προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα σημαντικά, αλλά αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει τόσο το φρόνημα όσο και την ευρηματικότητα ώστε να τα αντιμετωπίσει.
Σε κάθε περίπτωση, στο άμεσο μέλλον θα λάβει χώρα μία εξέλιξη η οποία θα βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα υποστήριξης και συντήρησης των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Στόλου, ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, φαίνεται ότι θα επιλυθεί και το πολύχρονο καρκίνωμα της ολοκλήρωσης των εργασιών και της παράδοσης στον Στόλο των τριών υποβρυχίων Type 214 καθώς και του εκσυγχρονισμένου «ΩΚΕΑΝΟΣ».
Επίσης, σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις – εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί μεν η χρονική διάρκεια των ασκήσεων να έχει μειωθεί αλλά στην πράξη πρόκειται για «συμπύκνωση» καθώς το πρόγραμμα τους σε ότι αφορά τα αντικείμενα είναι πλέον πολύ «σφικτό» και εξαιρετικά απαιτητικό.
ΓΕΑ
Τέλος σε ότι αφορά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) το διάστημα Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκαν οι ασκήσεις – εκπαιδευτικές δραστηριότητες (για τις οποίες κατέστη δυνατόν να συλλεχθούν στοιχεία) που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
Όπως και στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού, η Πολεμική Αεροπορία «έδειξε τα δόντια της» κατά τη διάρκεια της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» όταν τα μαχητικά της πραγματοποίησαν τον εντυπωσιακό αριθμό των 650 εξόδων σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ημερών.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη, ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (εκπαιδευτικές πτήσεις, υπηρεσίες φυλακής – QRA [Quick Reaction Alert] – μαχητικών για επιχειρήσεις αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους, επιθεωρήσεις και συντηρήσεις, κ.λπ.) διεξάγονταν κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κλάδου, τότε η επίδοση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει επίσης να γίνει στις δύο πολυεθνικές ασκήσεις («Brilliant Arrow 2013» και «Blue Flag 2013») στις οποίες συμμετείχαν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας με επιδόσεις που απετέλεσαν αντικείμενο θετικότατου σχολιασμού από τους άλλους συμμετέχοντες.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται, ότι κατά τη «Blue Flag 2013» τα τέσσερα F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης σε συγκεκριμένα επεισόδια της άσκησης όπως η αντιμετώπιση της επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας (GBAD: Ground Based Air Defence), επέδειξαν τόσο υποδειγματικές αντιδράσεις οι οποίες και παρουσιάστηκαν ως παράδειγμα σε όλο το ακροατήριο που αποτελούσαν οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις.
Τέλος, εξαιρετικά σημαντική για την Πολεμική Αεροπορία, τόσο για επιχειρησιακούς όσο και για λόγους «σημειολογίας», ήταν η επιτυχής διεξαγωγή της άσκησης «ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ 2013», που αποτέλεσε την πρώτη επιχειρησιακή βολή του οπλικού συστήματος S-300 PMU-1, περίπου 14 χρόνια μετά την ένταξή του στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Αντί επιλόγου
Το διάστημα Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2013 το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναπτύχθηκε στον φυσικό του χώρο, το πεδίο, και εκτέλεσε εντυπωσιακό αριθμό διακλαδικών και κλαδικών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ο «καλύτερος και πιο υπάκουος -σε θυσίες- πελάτης» του Υπουργείου Οικονομικών με τις σημαντικού ύψους περικοπές να διαδέχονται η μία την άλλη. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τις απολαβές του εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού, η κατάσταση έχει φθάσει στο μη περαιτέρω και αυτό θα πρέπει η πολιτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να το καταστήσει απόλυτα σαφές στην πολιτική ηγεσία και τους μανδαρίνους του Υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα, δεν θα είναι υπερβολή να σημειώσουμε, ότι αν και ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός επιδείκνυε την ίδια με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «συμπεριφορά» σε ό,τι αφορά την περικοπή των δαπανών, τότε, στα χαρτιά τουλάχιστον, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα ήταν πολύ καλύτερη.
Όμως, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η χώρα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη τις συνέπειες της παύσης της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει επιβάλλει η οικονομική κρίση και τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη ποιοτικά και ποσοτικά τουρκική απειλή. Προσοχή όμως, για κάποιο χρονικό διάστημα, όχι στο άπειρο.
Αυτή όμως η πολυτέλεια χρόνου δεν υφίσταται ούτε κατ’ ελάχιστο σε ότι αφορά την καθημερινή λειτουργία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκπαίδευση, ατομική–τεχνική, τακτική και ιδιαίτερα η επιχειρησιακή, η υποστήριξη και η συντήρηση, θα πρέπει να θεωρηθούν ανελαστικές δαπάνες που η περαιτέρω μείωση τους θα πλήξει καίρια την επιχειρησιακή τους ικανότητα και φυσικά την αμυντική–αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, ότι η εντυπωσιακή επίδοση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα τέλη του 2013 δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποτελέσει πρόσχημα, δικαιολογία ή το χειρότερο, πηγή εφησυχασμού για την παρούσα κατάσταση και την εξέλιξη της εθνικής αμυντικής ικανότητας.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους έχουν ήδη καταβάλει και με το παραπάνω το «μέρισμα» τους στην κρίση, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να εκτελούν το έργο τους όσο καλύτερα μπορούν. Αν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας απαιτεί πρόσθετες περικοπές τότε οι κρατούντες θα πρέπει να τις αναζητήσουν σε άλλους τομείς του πλαδαρού, αναποτελεσματικού ελληνικού δημοσίου.
πηγή: http://www.defence-point.gr/news/?p=92661