Η φημισμένη αρχαία Ελληνική πόλη της Εφέσου , στην γραφική περιοχή του Αιγαίου της Μικράς Ασίας ,προσελκύει περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες και λάτρεις της ιστορίας κάθε χρόνο.
Η Έφεσος προστέθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2015.
Η Έφεσος, μια αρχαία ελληνική πόλη και αργότερα ένας μεγάλος ρωμαϊκός οικισμός κοντά στο σημερινό Selcuk στην παράκτια επαρχία της Σμύρνης, διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που χρονολογείται από τους πρώτους ανθρώπους που την ονόμασαν σπίτι το 6500 π.Χ.
Εκτός από την αρχαία πόλη της Εφέσου, ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου περιλαμβάνει τη βιβλιοθήκη του Κέλσου, τη θρησκευτική κατοικία της Παναγίας, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή και το προϊστορικό ανάχωμα του Cukurici.
Μιλώντας στο Πρακτορείο Anadolu, ο διευθυντής του Μουσείου της Έφεσης Cengiz Topal δήλωσε: “Οι τουρίστες μας έρχονται εδώ από όλο τον κόσμο”.
Θεωρείται ένας από τους πιο Ιερούς τόπους του Χριστιανισμού, το Σπίτι της Θεοτόκου αξίζει ένα τρίο παπικών επισκέψεων: ο Πάπας Α ‘Παύλος VI επισκέφθηκε το ιερό το 1967, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ το 1979 και ο Πάπας Βενέδικτος XVI το 2006.
Το Σπίτι της Παναγίας είναι ένα καθολικό και μουσουλμανικό ιερό που βρίσκεται στο Bulbuldagi, κοντά στην Έφεσο, 7 χιλιόμετρα από το Selcuk.
Η Παράδοση λέει ότι η μητέρα του Ιησού μεταφέρθηκε σε αυτό το πέτρινο σπίτι, από τον Άγιο Ιωάννη όπου ζούσε μέχρι την παραδοχή του (το σώμα της ανυψώνεται στον ουρανό, σύμφωνα με την καθολική θεωρία) ή τη νύχτα (σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη).