Είναι χωρίς υπερβολή ήρωες οι εγκλωβισμένοι μας, που σε δύσκολα χρόνια έμειναν στην γη τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση τους μέχρι την ημέρα που το νησί μας θα απελευθερωθεί και θα επανενωθεί.
Σαράντα οχτώ χρόνια από τις μαύρες ημέρες της εισβολής, είναι εκεί στα πατρώα εδάφη, μαχητές στην γη που γεννήθηκαν δίνοντας παράδειγμα αντίστασης στην κατοχή και στον χρόνο που περνά.
Ζουν καθημερινά την κατοχή αλλά αντιστέκονται στις επιπτώσεις που αυτή έχει στις ζωές τους. Ευχή και ελπίδα τους, σύντομα η πατρίδα μας να επανενωθεί, να επικρατήσει η ελευθερία στον τόπο.
Οι εγκλωβισμένοι μας αριθμούν σήμερα γύρω στους 345 από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Ανάσα ζωής και ελπίδα συνέχισης έδωσαν νεαρά ζευγάρια από τις ελεύθερες περιοχές που αποφάσισαν να επαναγκατασταθούν στα κατεχόμενα. Ο αριθμός των επαναγκατασταθέντων ανέρχεται στους 335.
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου μιλώντας στο ΚΥΠΕ, λέει ότι στόχος του Γραφείου του είναι η παροχή διευκολύνσεων αλλά και κινήτρων για την όσο το δυνατό πιο ομαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα χωριά τους και συνέχιση της εκεί ενασχόλησης και βίου τους, ενώ παράλληλά επιδιώκεται η παροχή κινήτρων προς νεαρά ζευγάρια για επανεγκατάστασή τους στα κατεχόμενα χωριά τους.
Στο Ριζοκάρπασο διαβιούν 245 εγκλωβισμένοι, στην Αγία Τριάδα 50, στον Άγιο Ανδρόνικο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, στον Κορμακίτη 45 και 3 στην Καρπασία. Οι επαναγκατασταθέντες στο Ριζοκάρπασο είναι γύρω στους 50, στην Αγία Τριάδα 10, στον Κορμακίτη 260 και στην Καρπάσια 25.
Δυστυχώς, αναφέρει ο κ. Φωτίου, «οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους είναι ηλικιωμένοι – ιδιαίτερα στα μαρωνίτικα χωριά, Κορμακίτη και Καρπάσια. Στο Ριζοκάρπασο αν και υπάρχουν ηλικιωμένοι εντούτοις υπάρχουν και νεαρότεροι που είναι τα παιδιά των εγκλωβισμένων της πρώτης γενιάς και τα παιδιά των παιδιών τους, που αυτό δίνει ελπίδα για τη συνέχιση στα κατεχόμενα μέρη μας».
Η στήριξη των εγκλωβισμένων από την κυπριακή κυβέρνηση γίνεται με διάφορους τρόπους, σημειώνει ο κ. Φωτίου.
Εδώ και χρόνια μέσω των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζεται η παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης μια φορά την εβδομάδα για την Καρπασία και μια φορά κάθε δύο εβδομάδες στα μαρωνίτικα χωριά.
Παρέχεται επίσης, δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη μέσω του ΓεΣΥ.