Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, επί υπουργίας – στο Εθνικής Άμυνας – του Γιάννου Παπαντωνίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Τραυλός κατηγορείται για κακουργηματική απιστία στο σκέλος της υπόθεσης των εξοπλιστικών που αφορά τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜπΕ, το πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας απολογήθηκε στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο σχετικά με τη μη υλοποίηση έργων αντισταθμιστικών ωφελημάτων ποσού περίπου 72 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκαν με βάση τη συμφωνία για την προμήθεια των υποβρυχίων, έργα τα οποία η ανάκριση καταλογίζει ότι έμειναν ανεκτέλεστα ή ανολοκλήρωτα.
Η υπόθεση, που αποτελεί σκέλος της μεγάλης δικογραφίας για την αγορά όπλων του Πολεμικού Ναυτικού, αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες προσώπων που χειρίστηκαν τις επίμαχες συμβάσεις μετά τη θητεία του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας.
Σε αναφορά του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που χειρίζονται οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, αναφέρεται πως αντισταθμιστικά έργα αξίας άνω των 310 εκατ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν για τις δύο συμβάσεις των υποβρυχίων, δεν εκτελέστηκαν ποτέ.
Πρόκειται για έργα που συμπεριλήφθηκαν σε δύο συμφωνίες του υπουργείου Άμυνας οι οποίες ακολούθησαν τις κύριες συμβάσεις – 12Β/2000 και 21Β/2002- για την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και 209.
Η πρώτη από τις επίμαχες συμφωνίες αφορά αντισταθμιστικά ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, κατά τη δικογραφία, έργα ύψους περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ παρέμειναν ανεκτέλεστα. Η εν λόγω σύμβαση αφορά την περίοδο θητείας στο ΥΕΘΑ των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γ. Σμπώκου.
Η δεύτερη σύμβαση -21Β/2002- για την οποία απαγγέλθηκε κατηγορία στον ο κ. Τραυλό, είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, του εκσυγχρονισμού και της γενικής επισκευής τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως «Ποσειδών» τύπου 209. Η σύμβαση υπογράφηκε από τον κατηγορούμενο πρώην γραμματέα Εξοπλισμών από την πλευρά του ΥΕΘΑ και από τον επίσης κατηγορούμενο για τα εξοπλιστικά πρώην επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ.
Το έργο προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων ανέρχεται στα 72.654.175 ευρώ.