«Δεν υπάρχει μερικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Εχουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να δηλώσω τον εαυτό μου όπως νιώθω.
Εάν νιώθω σαν Μακεδόνας που μιλάει μακεδονικά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, έτσι θα μου απευθυνθείτε», σχολίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού ιστότοπου news.bg.
Να μην υπάρχουν απαιτήσεις…
Ερωτηθείς για τη θέση της Σόφιας σχετικά με την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ύπαρξη της ¨<<μακεδονικής μειονότητας>> στη Βουλγαρία, ο Πενταρόφσκι εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση.
«Η απαίτησή τους είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία.
Η νούμερο ένα αρχή στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά μετά το 1945, είναι η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Επομένως, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην εσωτερική τάξη της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, εάν κάποιος απευθυνθεί μόνος του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από τα Σκόπια τον ενημέρωσε ή τον πλήρωσε» συνέχισε ο κ. Πενταρόσφκι.
«Μακεδόνες υπάρχουν και στην Ελλάδα»
Και στο σημείο αυτό τόνισε ότι «έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε», σημείωσε ο Πενταρόφσκι.
Οπως είπε, περιμένει ισχυρότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν καθώς υπάρχουν άνθρωποι στη διοίκησή του που έχουν άμεση εμπειρία στην περιοχή.
«Μεταξύ τους είναι η Βικτόρια Νούλαντ, (φωτό)
…Η οποία είχε προσωπικές σχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην περιοχή», κατέληξε ο πρόεδρος των Σκοπίων.