Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση Ε-Δ με την ονομασία “NΕΜΕΣΙΣ 2015”. Η άσκηση έλαβε χώρα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), του Ισραήλ, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και με τη συμμετοχή της Πλατφόρμας SCARABEO-4 της εταιρείας SAIPEM S.p.A. και των πλοίων υποστήριξης της εταιρείας EDT.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, που παρευρέθηκε το πρωί στο ΚΣΕΔ Λάρνακας για να συγχαρεί τους συμμετέχοντες στην άσκηση, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη συνεργασία τους στην επιτυχή πραγματοποίηση της άσκησης.
Τόνισε, επίσης, ότι η πραγματοποίηση της άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2015, όπως και της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015» πριν λίγες εβδομάδες αναδεικνύουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας, σε μια περιοχή γεωπολιτικής ρευστότητας, συγκρούσεων και έξαρσης του εξτρεμισμού.
Σημείωσε, επίσης, ότι ενώ στο παρελθόν η Κύπρος ήταν μια χώρα που ταυτιζόταν με το εθνικό μας πρόβλημα, που δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, σήμερα γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που μπορεί να παράγει ασφάλεια, σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη να βρούμε τρόπους κοινής αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, της τρομοκρατίας και γενικά των μη συμβατικών προκλήσεων στο τομέα της ασφάλειας.
Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ (NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας).
Κύριος σκοπός της άσκησης ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της ΚΔ με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το σενάριο της Άσκησης περιλάμβανε αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση αεροδιακομιδής τραυματιών (MEDEVAC), επιχείρηση μαζικής διάσωσης και έρευνας προς ανεύρεση ναυαγών καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης συνεπεία διαρροής καυσίμων από την πλατφόρμα με κατάλληλα εξοπλισμένα σκάφη αλλά και εναέριους αεροψεκασμούς.
Στην Άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά εννέα πολεμικά πλοία (πέντε από Ισραήλ, δύο από Ελλάδα, δύο από τη ΔΝ/ΓΕΕΦ), η πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων SCARABEO 4, ένα πλοίο ερευνών και υποστήριξης της πλατφόρμας για εξόρυξη υδρογονανθράκων, δύο πλοία καταπολέμησης ρύπανσης του Τμήματος Αλιείας και το πλοίο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, δύο σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, τέσσερα Ελικόπτερα (δύο από τη ΜΑΕΠ και δύο από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ) καθώς και δύο αεροσκάφη (ένα Ελληνικό και ένα του Τμήματος Δασών), διαφόρων τύπων.
Από πλευράς Ειδικών Ομάδων συμμετείχαν ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφέων του ΓΕΕΦ και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας καθώς, επίσης, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Άμυνας και της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Μάχης των Η.Π.Α που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας.
Τα αποτελέσματα της Άσκησης θα αποτελέσουν ουσιαστικό εργαλείο για την καλύτερη σχεδίαση και προετοιμασία των Κρατικών Υπηρεσιών της ΚΔ, στην αντιμετώπιση των κυριοτέρων απειλών που αφορούν στη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια.