Χιλιάδες λαθρομετανάστες παραμένουν για μήνες στα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο –αλλά και στην ενδοχώρα– αναμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση.
Τα κλειστά κέντρα
Μόλις πριν από δύο ημέρες «εγκαινιάστηκε» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο), κλειστή πτέρυγα εντός του hotspot στην Κω, για όσους πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία. Επειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη συγκεκριμένη πτέρυγα κρατούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, 55 άτομα σε σύνολο 650 μεταναστών που παραμένουν στην εγκατάσταση, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί. Σύντομα τις επόμενες ημέρες θα οργανωθεί η επιστροφή τους στην Τουρκία.
Στη Λέσβο, όπου επίσης εντός του hotspot στη Μόρια λειτουργεί κλειστό κέντρο, σχεδιάζεται άμεσα η επέκτασή του έτσι ώστε από 150 θέσεις που διαθέτει σήμερα, να μπορούν να κρατηθούν έως και 250 άτομα. Και στη Σάμο εντός του hotspot αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί κλειστός χώρος κράτησης για εκείνους που μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Η πρακτική των κλειστών κέντρων κράτησης έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή πρακτικών που στο παρελθόν είχαν σαφώς καταδικαστεί.