Η Άγκυρα διατηρεί «την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αποφασισμένη «να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο» είναι η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ακσόι σημείωσε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έχασε 92 χιλιάδες χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας και την κυριαρχία κάποιων νησιών.
«Η κυβέρνησή μας είναι πλήρως αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» σημείωσε.
Πρόσθεσε, δε, ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη από το 2004 μέχρι σήμερα με διάφορες αφορμές. «Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση μας αυτή η οποία αποτελεί εθνική κρατική πολιτική», συμπλήρωσε.
Την Πέμπτη, αδιέξοδο επήλθε στις συζητήσεις των μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι «28» δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Αιτία αποτέλεσαν οι ενστάσεις της Κύπρου επί του κειμένου που προωθήθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία παράγραφο του επίμαχου κειμένου, αναγραφόταν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Λευκωσία – σύμφωνα με το ΑΜΠΕ – αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη φράση, επιθυμώντας να προστεθεί η φράση «στοχευμένα μέτρα».
Στο πλαίσιο αυτό, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα εξεταστεί εκ νέου την Παρασκευή. Εφόσον και πάλι δεν επέλθει συμφωνία, τότε το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Δευτέρα.
Όσον αφορά το υπόλοιπο κείμενο, σ’ αυτό περιγράφονταν τα μέτρα που έχουν προταθεί από την Κομισιόν εναντίον των τουρκικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κύπρος.
Υπενθυμίζεται ότι οι προωθούμενες κυρώσεις περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών, και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων, καθώς και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.