Στην ουσία, ο Ερντογάν, επεκτείνει τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν στις ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016.
Επικριτές του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για πλήρη πολιτικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και εργαλειοποίησή τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αφαιρεί από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου τις αρμοδιότητες στις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), που αφορούν στις προαγωγές των αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι αρμοδιότητες αυτές μεταβιβάζονται στον υπουργό Άμυνας.
Οι αποφάσεις του ΑΣΣ που αφορούν στην προαγωγή και παράταση της θητείας των στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων θα λαμβάνονται κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού Άμυνας, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η άποψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος, σύμφωνα μεCumhuriyet.
Επίσης, στις προαγωγές των αξιωματικών σε μάχιμες και βοηθητικές μονάδες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον υπουργό Άμυνας και καταργείται η πρόνοια του νόμου που αναφέρει: «λαμβάνοντας υπ’ όψη την εισήγηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου».