Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που η Γερμανία ανακοίνωσε πολιτική ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες του, η Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ και για την καλύτερη αντιμετώπιση κάθε περαιτέρω εισροής προσφύγων πρότεινε τη θέσπιση συνοριακών ελέγχων σύμφωνα με το αμερικάνικο πρότυπο.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, 2015, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μια πρωτοφανή πολιτική απόφαση που οδήγησε σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να συρρέουν στη Γερμανία μέχρι το τέλος του έτους. Η κίνηση αυτή από την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ έχει προκαλέσει ένα φαύλο κύκλο για την ΕΕ σε επίπεδο πολιτικής για τη μετανάστευση. Επηρεάζοντας ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με ορισμένες χώρες του Σένγκεν, να αναγκάζονται να κλείσουν τα σύνορά τους υπό το φως της μαζικής εισροής προσφύγων.
Για την αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, οι χώρες της ΕΕ προχώρησαν σε συμφωνία 6 δις €με την Τουρκία για να μειωθεί η παράνομη προσφυγικών ρευμάτων σε αντάλλαγμα για μια ενδεχόμενη υπόσχεση για την Άγκυρα να δυνητικά να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ενώ εστιάζοντας στην εξωτερική προστασία των συνόρων, η Μέρκελ αναμφισβήτητα συνέβαλε στην κατάρρευση της ΕΕ, όπως την ξέρουμε, όταν το ΗΒ επέλεξε να αποχωρήσει από την Ένωση τον Ιούνιο.
Η Μέρκελ υπερασπίσπεζεται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, στον αντίποδα όμως έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και της Ένωσης που συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτελέσμα οι ευρωπαϊοι πολιτικοί να προειδοποιούν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να τρομοκρατείται από την Τουρκία μέσω της μεταναστευτικής συμφωνίας
Η συμφωνία-ορόσημο που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές το Μάρτιο έχει ως στόχο την επιστροφή των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από τις ακτές της Τουρκίας. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θα λάβει χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία “νόμιμα” και απ ‘ευθείας από την Τουρκία. Η ΕΕ θα δώσει επίσης την Τουρκία 6.000.000.000 € (US $ 6,7 δισ) σε χρηματοδότηση για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια ταχεία διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, και τα ταξίδια χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν για τους πολίτες της. Ωστόσο, η συμφωνία βίζα έχει αποτύχει να αποδώσει καρπούς, καθώς η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με όλες τις 72 κριτήρια της ΕΕ.
Η καγκελάριος δήλωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα από την κρίση της μετανάστευσης, είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πώς να προχωρήσουμε με τη μεγαλύτερη μετανάστευση προς την Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έχουμε δημιουργήσει μια κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση. Ο καθένας πρέπει να συμβάλει σε αυτό. Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, η Πολωνία συμμετέχει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, και σε εξωτερική βοήθεια. Το ερώτημα του ποιος θα πρέπει να λάβει και πόσους πρόσφυγες χρήζει περαιτέρω συζήτησης ανέφρε η Μέρκελ στη Bild.
Επίσης να τονίσε ότι η καταπολέμηση των βασικών αιτίων των αριθμών των προσφύγων δεν είναι καθήκον της Ευρώπης και μόνο, αλλά ¨ανθρωπιστική ευθύνη ολόκληρου του κόσμου¨. Ερωτηθείς σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτό το καλοκαίρι, η Μέρκελ δήλωσε ότι ενώ η Γερμανία έχει εκτεθεί στην απειλή της ισλαμικής φονταμενταλισμού, η «ισλαμική τρομοκρατία αντιπροσωπεύει μεγάλες προκλήσεις για τις υπηρεσίες ασφαλείας μας.”
Στην πραγματικότητα, σε δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερμανίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες απέτυχε να λογοδοτήσει για τα εξτρεμιστικά κίνητρα των μεταναστών.
“Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισόδου κατά το πρότυπο του συστήματος των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι – ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση ή όχι – ο καθένας που μπαίνει σε μια ευρωπαϊκή χώρα και οποίος φεύγει θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς ποιος δεν έχει εγκαταλείψει και εξακολουθεί να βρίσκεται στην εκάστωτε χώρα “, δήλωσε η Μέρκελ.