Οι Επιτελείς του Ελληνικού «Πενταγώνου» πάντως έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια αντίδρασης στην εκδήλωση μιας τουρκικής πρόκλησης προσαρμόζοντας διαρκώς τα νέα δεδομένα.
Στόχος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Αθήνα να απαντήσει ταχύτατα και να είναι ένα βήμα μπροστά. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, τρία είναι και τα βασικά στάδια της ελληνικής αντίδρασης:
Δεν αποκλείεται να έχουμε και Ελληνική αντίδραση εκτός της περιοχής που αναμένεται να εξελιχθεί ένα “Θερμό Επεισόδιο”
Αν η Άγκυρα επιχειρήσει «εισβολή» ερευνητικού της σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα θα χαράξει άμεσα «κόκκινη γραμμή» με την Αποστολή φρεγάτας.
Η παρουσία της Ελληνικής μονάδας – όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018 με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» – θα στείλει έμπρακτο μήνυμα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αποτρέψει μία πρόκληση.
Ακόμη πιο δυναμική θα είναι η απάντηση στην περίπτωση που ένα τουρκικό ερευνητικό αποπειραθεί έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Εκτός από ελληνική φρεγάτα θα υπάρχει ισχυρή παρουσία και παρακολούθηση από πολλές μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και Υποβρύχια αλλά και υποστήριξη από την πολεμική Αεροπορία.
Οσο για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου, θα σημάνει «συναγερμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις με την κάθοδο πολλαπλών μέσων στο σημείο και την ενεργοποίηση σχεδίων για άμεση στρατιωτική εμπλοκή. …Σύμφωνα με tanea.gr
Ενώ στα σχέδια του Πενταγώνου είναι και η ενεργοποίηση του Σχεδίου “Λερναία Ύδρα” για την Περιοχή του Καστελορίζου
Κωδική ονομασία «Λερναία Υδρα». Ένα από τα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια τουρκικών ενεργειακών ερευνών στο Αιγαίο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Ενα «μυθικό τέρας» απέναντι σε ένα ίσως ρεαλιστικό σενάριο, με την Τουρκία να ανεβάζει συνεχώς και όλο και πιο επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης, τόσο όσον αφορά όσα ενδέχεται να συμβούν στο Αιγαίο αλλά και όσα λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο.
Η Ελλάδα έχει ήδη σχέδιο για Αποστολή Υποβρυχίου εκτός των Μονάδων Επιφανείας στη Περιοχή και όλα είναι στο κόκκινο …Η Τουρκία ίσως μετρήσει για μια ακόμη φορά τις Αντιδράσεις
Κύρια Χαρακτηριστικά Πλοίου της Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
- Ολικό μήκος : 130,5 m
- Μέγιστο πλάτος : 14,58 m
- Μέγιστο βύθισμα : 5,87 m
- Εκτόπισμα πλήρους φόρτου : 3642 tons
- Αεριοστρόβιλοι : Δύο (2) Main gasturbines Rolls Royce Olympus (2 x 28000 bhp) και δύο (2) Cruise gasturbine Rolls Royce Tyne (2 x 5340)
- Ακτίνα ενεργείας : 5800 νμ
- Ηλεκτρογεννήτριες : EMT / Pielstik (4 x 750 Kwatt)
- Μεγίστη ταχύτητα (δοκιμών) : 32 kts
- Κ/Β : HARPOON, NSS
- Π/Β : OTO MELARA 76/62
- Α/Υ : Τορπίλες
- Επικοινωνίες : SHF- HF-VHF-UHF
- Ελικόπτερα : ΑΒ-212
- Πλήρωμα πλοίου (Aξ/κοί, Yπ/κοί, Δίοποι, Ν/Δ) : 182