Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδόμου, χαρακτήρισε «πρόκληση» την απόφαση του Ψευδοκράτους να ανοίξει τη «σφραγισμένη» Αμμόχωστο, εκτιμώντας ότι συνδέεται με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Πρόκληση» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδόμου, την απόφαση του Ψευδοκράτους να ανοίξουν την Αμμόχωστο που παραμένει «σφραγισμένη» από την εισβολή του ’74.
Η κίνηση από τη λεγόμενη «κυβέρνηση» των Κατεχόμενων έρχεται να τροφοδοτήσει την ένταση στην περιοχή μετά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση Κύπρου και Ελλάδας που έθεσαν το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και χτες, Τρίτη, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την Κομισιόν να υποβάλλει προτάσεις για τη λήψη «κατάλληλων μέτρων» – χωρίς καθυστέρηση – εναντίον της Άγκυρας.
Χτες, η κυβέρνηση του Ψευδοκράτους αποφάσισε το άνοιγμα της Αμμοχώστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής «Daily Sabah».
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του Ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια.
Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» για σύσταση μιας ομάδας ειδικών η οποία θα μπει στην περίκλειστη Αμμόχωστο και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.
Η ομάδα, πρόσθεσε ο «υπουργός», θα αξιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία και θα τα καταγράψει σε έκθεση η οποία θα παραδοθεί στον ίδιο. Τα στοιχεία θα καθορίσουν την πολιτική στα Βαρώσια.
Από την πλευρά της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδόμου, χαρακτήρισε την απόφαση «ακόμα μία πρόκληση από τις κατοχικές Αρχές».
«Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε πρόταση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να διοριστεί μια επιτροπή ειδικών, μία ανεξάρτητη επιτροπή που θα εκτιμούσε τις ανάγκες για αναστήλωση, την προετοιμασία της πόλης ενόψει της ενδεχόμενης επιστροφής των κατοίκων της», εξήγησε ο κ. Προδόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπως μετέδωσε το ant1news.gr.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο του Ψευδοκράτους είναι να «βρεθεί ένας τρόπος να υφαρπάξουν περιουσίες από τους νόμιμους κατόχους».
Ο κ. Προδόμου συνέδεσε την απόφαση αυτή με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Οπωσδήποτε αυτή η παρέμβαση πρέπει να σχετίζεται με τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη θάλασσα της Κύπρου», τόνισε.
Αναφερθείς, τέλος, στην αντίδραση της Κύπρου, είπε ότι «παρακολουθούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις και αναλόγως θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες».
Η Αμμόχωστος, μέχρι την τουρκική εισβολή, αποτελούσε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, διαθέτοντας πάνω από 100 ξενοδοχεία και 10.000 κλίνες. Μετά το 1974 και τον Αττίλα, έχει μετατραπεί σε μια πόλη «φάντασμα». Τα Βαρώσια ή το Βαρώσι αποτελούσαν την τουριστική περιοχή στο νότιο τμήμα της Αμμοχώστου μέχρι την τουρκική εισβολή.
Η πόλη προστατεύεται από Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ημερομηνίας του 1984, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Αμμόχωστος μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους «πραγματικούς» κατοίκους της, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους.