Συνεχίζεται στην πΓΔΜ η ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί και τυπικά μέρος της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος.
Κεντρικοί ομιλητές στην πρώτη συζήτηση ήταν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Λιούμπομιρ Φρτσκόσκι και Βλάντο Πόποφσκι.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναφέρθηκε αρχικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι με αυτήν η πΓΔΜ και η Ελλάδα «κατάφεραν κάτι που έμοιαζε σχεδόν αδύνατο», κατέληξαν δηλαδή σε μία δίκαιη και αξιοπρεπή λύση για ένα πρόβλημα που επιβάρυνε τις μεταξύ τους σχέσεις επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Ανέφερε, ακόμα, ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ευρεία συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών παραγόντων στην εν εξελίξει διαδικασία συνταγματικής τροποποίησης, προκειμένου να καθησυχαστούν οι όποιοι φόβοι των πολιτών σχετικά με αν το οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα επηρεάσουν ζητήματα που είναι ευαίσθητα γι’ αυτούς, αλλά και για να εξηγηθεί η προοπτική που ανοίγεται για τη πΓΔΜ σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Επίσης, ο Ζάεφ σημείωσε ότι οι τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που θα καταθέσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.