Σε μια αιφνιδιαστική αναδίπλωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως δεν καταφέρει να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως είχε διακηρύξει κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει με το Air Force One, ο Τραμπ δήλωσε:
«Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να σας πω αν θα γίνει ή όχι», όταν ρωτήθηκε αν είναι βέβαιος πως μπορεί να φέρει ειρήνη στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η λήξη του πολέμου παραμένει στόχος του:
«Ναι. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει», τόνισε.
🇺🇦🇷🇺🇺🇸 “I don’t know”
— Trump on if can end the war in Ukraine pic.twitter.com/J8qUG100TZ— Lord Bebo (@MyLordBebo) July 6, 2025
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Τραμπ είχε δεσμευθεί πως θα σταματήσει τον πόλεμο “από την πρώτη ημέρα” της προεδρίας του, μια θέση που αργότερα χαρακτήρισε «υπερβολική» σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME.
«Η υπόθεση της Ουκρανίας είναι υπόθεση Μπάιντεν. Δεν είναι υπόθεση Τραμπ. Εγώ προσπαθώ να την τελειώσω», δήλωσε, επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τη στασιμότητα στο μέτωπο, την κόπωση από τον πόλεμο και τη διπλωματική πίεση προς Μόσχα και Κίεβο για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.















