Εδώ και 20 ημέρες τα τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 έψαχναν ματαίως να ανακαλύψουν πού βρίσκονται τα ελληνικά υποβρύχια που παρακολουθούσαν συνεχώς τις κινήσεις του Oruc Reis.
Μαζί με τα (κατασκοπευτικά) CN-235 επιχειρούσαν και τα ελικόπτερα καθώς και τα drones Bayraktar. Έως προχθές δεν κατάφεραν τίποτα.
Άφαντα ή μάλλον αόρατα εξακολουθούν να είναι τα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214, τα οποία, όλο αυτό το διάστημα έχουν συνεχώς στο περισκόπιό τους όχι μόνον το Oruc Reis που πηγαινοέρχεται κοντά στη Ρόδο, αλλά και τις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν.
Το πλήρωμα ενός ελληνικού υποβρυχίου βλέποντας την αγωνιώδη προσπάθεια των Τούρκων να εντοπίσουν γενικώς ελληνικά υποβρύχια, αποφάσισε να τους… διευκολύνει και να προχωρήσει σε μια ενέργεια που θα την θυμούνται για πολύ καιρό οι γείτονες.
Ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έψαχναν για να το «ξετρυπώσουν» κοντά στην Ρόδο, το ελληνικό υποβρύχιο «Νηρεύς» αναδύθηκε με όλη του τη μεγαλοπρέπεια μέσα στο λιμάνι του Καστελλόριζου, κάνοντας τους έκπληκτους κατοίκους του ακριτικού νησιού να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα και επευφημίες.
Δεν είναι άλλωστε λίγες φορές που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ακούστηκε να λέει ότι τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως και άλλα ποιήματα των Τούρκων τα ακούω… βερεσέ…»σύμφωνα με το vima.gr
Και ακόμα έλεγε πως «για να μην ψάχνουνε άδικα αποφάσισα να τους δείξω ένα υποβρύχιο από κοντά, να δουν πώς είναι γιατί αλλιώς ακόμα θα περίμεναν…» Ελληνική επικράτεια είναι το Καστελλόριζο, τα ελληνικά υποβρύχια μπορούν να αναδύονται στο λιμάνι του όποτε θέλουν, ακόμα και σε περιόδους πανδημίας.
Το Υ/Β ΝΗΡΕΥΣ (S-111) είναι υποβρύχιο τ.209/1100 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Howaldtswerke – Deutsche Werft (HDW) στο Κίελο της Γερμανίας.
Καθελκύστηκε στις 7 Ιουλίου 1971. Στις 10 Φεβρουαρίου 1972 παρελήφθη στο Κίελο της Γερμανίας. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 19 Ιουνίου 1972. Από τον Φεβρουάριο του 1998 έως τον Φεβρουάριο του 2000 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού του στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος, για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση!
Το Υ/Β ΝΗΡΕΥΣ φέρει ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα διευθύνσεως βολής, SONAR, και συστήματα Ναυτιλίας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό όπλων και είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο πλοίο πρώτης γραμμής για επιχειρήσεις κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίω