Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου σήμερα ότι παρά το ότι η επιθυμία, βούληση και αποφασιστικότητά της Κυβέρνησης και της ε/κ πλευράς για επίλυση του Κυπριακού, είναι πέρα από δεδομένες, η συμμετοχή σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αποκλείεται.
Επεσήμανε παράλληλα πως οι ενέργειες της Άγκυρας, εις βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν του επιτρέπουν να μετέχει σε ένα, υπό την απειλή των τουρκικών πολεμικών, διάλογο και πως η αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών ήταν η εναπομείνασα ενδεδειγμένη αντίδραση προκειμένου να καταδείξει την έντονη δυσφορία της και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.
Σε ομιλία του στη σύναξη των αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Κοκκινοτριμιθιά για τη Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων, την οποία διάβασε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη πως αποτελεί χρέος και οφειλή προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσει η Κυβέρνηση με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να διακηρύξει την αντίθεσή της στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, υποδεικνύοντας πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν τόσον όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αποτελούσε απτή απόδειξη της δέσμευσης της ηγεσίας και των δύο κοινοτήτων, αλλά ιδιαιτέρως της Τουρκίας, για στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για οικοδόμηση κατανόησης, εμπιστοσύνης και καλής θέλησης, λειτουργώντας έτσι ως καταλύτης στη διαπραγματευτική διαδικασία, υποδεικνύοντας ωστόσο πως αντί αυτών, η Τουρκία με τις πρόσφατες προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όχι μόνον προκαλεί τη δυσπιστία, αλλά εγείρει σοβαρότατες αμφιβολίες εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της στο κυπριακό πρόβλημα.
Επέκρινε παράλληλα την Άγκυρα, πως όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, αλλά αντίθετα, με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχωρεί σε νέα πρόκληση υποβάλλοντας το δίλημμα, διχοτόμηση ή μετατροπή του θέματος των υδρογονανθράκων σε αντικείμενο των διακοινοτικών συνομιλιών. «Αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της, η Άγκυρα επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστρατεύει τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με το ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει» είπε ο Πρόεδρος.
Για να σημειώσει πως πρώτη η ε/κ πλευρά αναγνωρίζει και δεν χρειάζεται την υπόδειξη της Τουρκίας για να δεχτεί πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, εξηγώντας ωστόσο πως δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα και πως η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι, όταν και εφόσον υπάρξουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι η λύση του Κυπριακού.
Κάλεσε ως εκ τούτου την Τουρκία, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, να εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης που ίδια έχει προκαλέσει και αν πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ας προχωρήσει αμέσως στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο.
Ανέφερε ακολούθως ότι η Κύπρος αναμένει την πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων της στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση από τη συμπαράσταση και τη στήριξη που ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
«Ασφαλώς και προσδοκούμε η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει πρακτική μορφή έναντι των Τουρκικών προκλήσεων, αλλά η γενικότερη στάση της επιβεβαιώνει την μεγάλη αξία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και εν γένει τις στρατηγικές επιλογές της Κύπρου» συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η ε/κ πλευρά είναι αυτή που επείγεται περισσότερο για λύση του Κυπριακού και κάλεσε σε ενότητα στο εσωτερικό στη βάση των κοινών αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. «Είμαι αποφασισμένος, μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, να δώσουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα, είτε αυτά αναφέρονται στην οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας, είτε αυτά αφορούν την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντικρούσουμε τις τουρκικές απειλές, την τουρκική προκλητικότητα και την τουρκική αδιαλλαξία» σημείωσε.
Διαβεβαίωσε στο πλαίσιο αυτό ότι ο ίδιος δεν θα κουραστεί να εργάζεται και να επαναλαμβάνει την επιθυμία της ε/κ πλευράς για λύση το συντομότερο. «Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα, τους ήρωες μας και τους αγωνιστές της ελευθερίας που σήμερα τιμούμε, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο» σημείωσε.
Για τα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τούτος ο χώρος είναι ιερός γιατί μέσα απ’ αυτόν αναδείχθηκε το ακατάβλητο της ελληνικής ψυχής, η απεριόριστη αγάπη για την πατρίδα και ο ασίγαστος πόθος για ελευθερία.
Συνεχάρη δε θερμά το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, τον Σύνδεσμο Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ και το Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
«Πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι αναγκαίες για να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που πρόσφεραν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από τη θυσία τους» σημείωσε.