Η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών με αντικείμενο συζήτησης την πιθανή επανέναρξη των επιθεωρήσεών τους βάσει της συνθήκης New Start, μιας κρίσιμης σημασίας διμερούς συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία με την Ουάσινγκτον να κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια της Μόσχας.
«Η σύνοδος της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής για τη ρωσοαμερικανική Συνθήκη New Start, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί στο Κάιρο από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί στις αναφερόμενες ημερομηνίες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
«Η συνάντηση αναβάλλεται για μεταγενέστερη ημερομηνία», πρόσθεσε.
Μετά την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ρωσία «ανέβαλε μονομερώς» τις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επαναπρογραμματίσει το συντομότερο δυνατό τη συνεδρίαση της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής στο πλαίσιο της Συνθήκης New Start.
Η αναβολή έρχεται καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στον 10ο μήνα, με τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ανακοινώνοντας τη συνάντηση στις αρχές Νοεμβρίου, η Ουάσινγκτον εξέφραζε τότε την ελπίδα για μια «εποικοδομητική» συνάντηση, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να «μειωθούν οι κίνδυνοι».
Η τελευταία συνεδρίαση αυτής της συμβουλευτικής επιτροπής χρονολογείται τον Οκτώβριο του 2021.
Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι αναστέλλει τις προγραμματισμένες αμερικανικές επιθεωρήσεις των στρατιωτικών της τοποθεσιών που προβλέπει η συνθήκη New Start, ισχυριζόμενη ότι ενεργεί ως απάντηση στα εμπόδια που έθεσαν οι ΗΠΑ σε παρόμοιες ρωσικές επιθεωρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συνθήκη New Start είναι η τελευταία διμερής συμφωνία του είδους της που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Η συνθήκη που υπογράφηκε το 2010 περιορίζει τα οπλοστάσια των δύο χωρών σε μέγιστο αριθμό 1.550 κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν, μείωση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης τον αριθμό των εκτοξευτήρων και των βαρέων βομβαρδιστικών σε 800.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέτεινε τη συμφωνία για πέντε χρόνια, έως το 2026.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters