Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα 19 τουρκικά πολεμικά πλοία που πλέουν στο νότιο Αιγαίο, φέρονται να κινούνται με κατεύθυνση προς την Αττάλεια, όπου, έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis».
Με αυτό τον ρυθμό που πλέουν τα τουρκικά πολεμικά αναμένεται να φτάσουν σε 3-4 ώρες στην Αττάλεια. Από εκεί και μετά, υπολογίζεται πως απαιτούνται 24 ώρες για το Oruc Reis, προκειμένου να πλεύσει από την Αττάλεια ως την «δεσμευμένη» – με την παράνομη τουρκική NAVTEX – στη θαλάσσια περιοχή, ανατολικά της Κρήτης
Όπως πιθανολογείται, τα πολεμικά σκάφη έχουν σκοπό να συνοδεύσουν το τουρκικό ωκεανογραφικό για σεισμικές έρευνες και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αν φτάσουμε στο “melt point” κατά την στρατιωτική ορολογία, η αντίδραση της Αθήνας θα πρέπει να θεωρείται άμεση, αποφασιστική και δεδομένη. Σημειώνεται ότι η τουρκική εταιρεία γεώτρησης είχε κάνει την αίτηση από τις 21 Απριλίου και η καταληκτική ημερομηνία για έναρξη των ερευνών ήταν η χθεσινή ημέρα, 21 Ιουλίου, όπερ και εγένετο.
H τουρκική Αρμάδα αποτελείται από τορπιλακάτους, κορβέτες, φρεγάτες και υποβρύχια. Τα 19 τουρκικά πλοία πλέουν κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας και όχι πάση δυνάμει, ενώ τα πληρώματα δοκιμάζονται και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ.
Κατά πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, άλλα δέκα περίπου τουρκικά πολεμικά πλέουν κοντά στις ακτές της Τουρκίας απέναντι από Λέσβο και Σάμο.
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί όλες τις κινήσεις της Τουρκίας που συνεχίζει να προκαλεί με τις κινήσεις της, με το υπουργείο Αμυνας να δηλώνει έτοιμο να απαντήσει, με σκοπό να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα στην περιοχή.
Από νωρίς οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και μάλιστα έχουν ανακληθεί και οι άδειες των μονίμων, καθώς το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στην περιοχή και παρακολουθεί με προσοχή της κινήσεις της τουρκικής πλευράς.