…
Η Ουάσιγκτον προφανώς πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει πιθανότητες ενάντια σε μια ρωσική δύναμη εισβολής σε μια ανοιχτή μάχη και αντίθετα έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη του ουκρανικού «αντάρτικου» πολέμου σε έδαφος που θα μπορούσε να καταληφθεί από τη Μόσχα, εξηγεί η έκθεση.
«Εάν [ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία με μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με αντιτεθωρακισμένα και αντιαεροπορικά όπλα, επιθετικοί ναυτικοί πύραυλοι– θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Τζέιμς Σταυρίδης, Ναύαρχος ε.α .
Ο ναύαρχος τεσσάρων αστέρων του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρέτησε επίσης ως ανώτατος διοικητής των συμμάχων του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην εφημερίδα.
«Και αν μετατραπεί σε ουκρανική εξέγερση, ο Πούτιν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, αφού πολεμάμε οι ίδιοι τις εξεγέρσεις για δύο δεκαετίες, ξέρουμε πώς να τους οπλίσουμε, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους ενεργοποιήσουμε» , πρόσθεσε. Ο ναύαρχος προφανώς βασιζόταν στην εμπειρία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Εκεί, η Ουάσιγκτον υποστήριξε αρχικά τους μουτζαχεντίν που πολεμούσαν τα σοβιετικά στρατεύματα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980 και στη συνέχεια βρέθηκε να πολεμά τους Ταλιμπάν, για περίπου δύο δεκαετίες, προτού τελικά οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν τη χώρα με βιαστικό τρόπο πέρυσι.
Η «στρατιωτική υποστήριξη» της Αμερικής για την Ουκρανία «θα έκανε τις προσπάθειές μας στο Αφγανιστάν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση να φαίνονται ασήμαντες συγκριτικά», δήλωσε ο Σταυρίδης.
Σύμφωνα με τους New York Times, το σχέδιο θα περιλαμβάνει εκπαίδευση των επίδοξων ανταρτών σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, καθώς και την παροχή όπλων, υλικοτεχνικής υποστήριξης, ιατρικού εξοπλισμού και καταφυγίων κατά τη διάρκεια των ρωσικών αντεπιθέσεων…