Την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας έσφιξαν τον κλοιό γύρω από τα προπύργια των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ, το οποίο ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να το ανακαταλάβει.
Παράλληλα, παρατηρείται συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Περίπου 45.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν συγκεντρωθεί σε περιοχές των συνόρων», είπε ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο Αντρέι Λισένκο.
Ο ίδιος είπε πως υποστηρίζονται από 160 άρματα μάχης, 1.360 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 150 εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ, 192 μαχητικά αεροσκάφη και 137 επιθετικά ελικόπτερα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έκανε λόγο για «μεγάλη πιθανότητα» ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ ουδεμία ένδειξη έχει ότι η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει στη μεθόριο.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας ήρθε να ενισχύσει τις ανησυχίες που προκαλεί η ρωσική κινητικότητα.
Η πρόθεση της Μόσχας έγινε γνωστή έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ουκρανίας να σχηματιστεί μια διεθνής αποστολή που θα διανείμει βοήθεια στην πόλη Λουγκάνσκ υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Γερμανίας και άλλων.
Από την πλευρά του ο Μπαρόζο επανέλαβε στον Πούτιν την προειδοποίηση ότι η Ευρώπη είναι «κατά οποιασδήποτε μονομερούς κίνησης στην Ουκρανία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, ακόμη και ανθρωπιστικό».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επικοινώνησε επίσης με τον Ποροσένκο, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να ενισχύσει την υποστήριξή της στις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες του Κιέβου, όπως και των διεθνών οργανισμών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει «συμφωνήσει», έπειτα από συνομιλίες που διεξήγε με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία.