“Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι ότι τα όπλα που οι Ρώσοι δίνουν στη Συρία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Αν χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, θα ενεργήσουμε εναντίον τους “, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman ….αντικατοπτρίζοντας τη δυνατότητα της Συρίας να αποκτήσει συστήματα πυραυλικής άμυνας S-300.
Ο υπουργός Άμυνας εξέθεσε ότι το Ισραήλ “δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, αλλά από την άλλη δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να πλημμυρίσει τη χώρα με προηγμένα όπλα συστήματα που θα απευθύνονται στο Ισραήλ”.
“Αν κάποιος μας επιτεθεί, θα κάνουμε αντίποινα, ανεξάρτητα από το S-300, S-700 ή οποιαδήποτε άλλη παρουσία εκεί”, είπε ο Lieberman.
‘Κόκκινη γραμμή’
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Στρατού, ο ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Γιισρέλ Κάτζ αμφισβητεί τη δυνητική προσφορά της Ρωσίας σε συστήματα πυραυλικής άμυνας S-300 στη Συρία, υποδεικνύοντας ότι η κίνηση θα υπονομεύσει τις σχέσεις της Μόσχας με το Τελ Αβίβ.
“Αμφιβάλλω ότι θα προμηθεύσουν αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας – ακριβώς τη στιγμή που θα περάσουν μια συγκεκριμένη γραμμή στις σχέσεις μας”, ανέφερε ο Ράδιο του Στρατού ο Katz.
Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τη δυνητική προσφορά ρωσικών συστημάτων S-300 στη Συρία.
“Οποιοδήποτε είδος όπλου που απειλεί την ισραηλινή ασφάλεια είναι πάντα θέμα ανησυχίας”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής του Τμήματος Ευρασίας του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Μπεν-Ζβι.
Την ίδια στιγμή, ο Ben-Zvi δεν διευκρίνισε εάν το Τελ Αβίβ θα θέσει το ζήτημα των προμηθειών S-300 κατά τη διάρκεια συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους.
Ωστόσο, σημείωσε ότι “θέματα που αφορούν τη συριακή διαμάχη συζητούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια συσκέψεων μεταξύ ισραηλινών πολιτικών και διπλωματών στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας”.
Οι δηλώσεις έρχονται μόλις μια μέρα μετά την έναρξη της επίθεσης από το Ισραηλινό από Πυροβολικό , δίπλα σε ένα φράκτη ασφαλείας στα βόρεια υψίπεδα του Γκολάν, μια αμφισβητούμενη περιοχή, η οποία υπήρξε εστιακό σημείο στις σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Δαμασκού. 1967 Πόλεμος έξι ημερών.
Δεν αποφασίστηκε ακόμα
Στις 23 Μαρτίου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συζητήσει με το Υπουργείο Άμυνας το θέμα των προμηθειών S-300 στη Συρία. Ωστόσο, οι αποφάσεις “δεν έχουν ακόμη καθοριστεί”.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Mark Heller, κύριος συνεργάτης της έρευνας στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε στο Σπούτνικ ότι «το Ισραήλ ανησυχεί ότι η αποτελεσματικότερη αεροπορική άμυνα της Συρίας που κατασκευάστηκε γύρω από τον ρωσικό εξοπλισμό θα περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να δρα ενάντια στις δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ Συρία.”