Τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου 2010, 43χρονος Άντης Χατζηκωστής που επιστρέφει στο σπίτι του, στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ…Πέφτει νεκρός !!
Σταθμεύει το αυτοκίνητο του έξω από την οικία του και με το που εξέρχεται από αυτό, δέχεται δύο πυροβολισμούς εξ επαφής. Ο Χατζηκωστής ήταν επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης Σίγμα στην Κύπρο.
Οι δύο δράστες, που επέβαιναν μοτοσικλέτας, προσέγγισαν σε αρκετά κοντινή απόσταση το θύμα και ο ένας αφού κατέβηκε από το όχημα τον πυροβόλησε. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Η είδηση του θανάτου του προκαλεί σοκ όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, με τις πληροφορίες και τα σενάρια να πέφτουν βροχή. Την επόμενη μέρα, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή επί της σορού του Άντη Χατζηκωστή, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από δύο τραύματα, ένα στη θωρακική και ένα στη ραχιαία επιφάνεια του κορμού. Ο θάνατός του είχε επέλθει από κυνηγετικό όπλο.
Πολλά σενάρια, μεγάλο ανθρωποκυνηγητό
Η αστυνομία, λίγες ώρες αργότερα εξαπολύει ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες που έφταναν στα γραφεία της, χωρίς όμως να μπορέσει να εντοπίσει από που προερχόταν το φονικό όπλο.
Μετά από λίγες ώρες προβαίνει στις πρώτες συλλήψεις, ενώ τα σενάρια μιλούν για οικονομικές και επαγγελματικές διαφορές.Ο Χατζηκωστής ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων.
Φυσικός διάδοχος στο ισχυρότατο εκδοτικό συγκρότημα Δίας της Κύπρου, που εκδίδει την ημερήσια εφημερίδα «Σημερινή», που ελέγχει το κανάλι Σίγμα, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Πρώτο» και πλειάδα περιοδικών κοινωνικού, κυρίως, περιεχομένου, ήταν η ψυχή του συγκροτήματος. Είχε μεγαλόπνοα σχέδια για την ανάπτυξη της εκδοτικής επιχείρησής του.
Η τελευταία του σύσκεψη, μισή ώρα προτού πέσει νεκρός ήταν για το «πέρασμα» της εφημερίδας του στην ηλεκτρονική έκδοση.
Οι έρευνες στράφηκαν από την πρώτη στιγμή στο επαγγελματικό του περιβάλλον. Και πιο συγκεκριμένα σε μια ξανθιά πρώην παρουσιάστρια του καναλιού. Η οποία παρουσίαζε το πρόγραμμα του Σίγμα, απολύθηκε επεισοδιακά, αλλά επέστρεψε στο κανάλι και μάλιστα ως μέτοχος. Πολλοί αναρωτήθηκαν που βρήκε τα χρήματα, περισσότεροι πίστευαν ότι πίσω της υπήρχαν άλλοι κρυφοί μέτοχοι, και ότι τα χρήματά της δεν είχαν προέλθει από την πώληση χωραφιών.
Στη συζήτηση μπαίνει και το ενδεχόμενο η δολοφονία να έχει σχέση με μπίζνες στα κατεχόμενα. Από τους πρώτους υπόπτους που συνελήφθησαν ήταν και ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος στη συνέχεια αποτέλεσε το βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, καταδεικνύοντας ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος και τον εαυτό του ως τον οδηγό της μοτοσικλέτας.
Παράλληλα απέδωσε στους Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσο Κρασοπούλη και Έλενα Σκορδέλη τη συνωμοσία για διάπραξη του φόνου. Όταν η παρουσιάστρια Έλενα Σκορδέλη συνελήφθη, η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τις καταιγιστικές εξελίξεις.
Με τον αδερφό της Τάσο Κρασοπούλη είχαν κλείσει το συμβόλαιο θανάτου του Χατζηκωστή. Ήθελαν τη φυσική εξόντωσή του, επειδή η Σκορδέλη εκδιώχθηκε από τον Σίγμα, παρ΄ όλο που και οι δύο είχαν δώσει τεράστιο χρηματικό πόσο και ήταν μεγαλομέτοχοι στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.
Τόσο ο Κρασοπούλης όσο και η Σκορδέλη αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Τα δύο αδέλφια, με δήλωσή τους που διάβασε ο δικηγόρος τους, ανέφεραν ότι δεν φέρουν ένσταση στην κράτησή τους, λόγω της επιθυμίας τους να βοηθήσουν την Αστυνομία στο ανακριτικό της έργο «για εξιχνίαση των πραγματικά εμπλεκομένων» στην υπόθεση.
Σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, κίνητρο για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή, οι οποίες ενισχύθηκαν με τον ισχυρισμό του Χατζηγεωργίου ότι συμμετείχε σε ραντεβού στο σπίτι του Κρασοπούλη, στο οποίο συμφωνήθηκε το συμβόλαιο θανάτου και η εκτέλεση του εγκλήματος.
Μετά από τρία χρόνια με έντεκα χιλιάδες σελίδες πρακτικών και πέραν των εννιακοσίων τεκμηρίων, η δίκη φτάνει ενώπιον της τελικής της απόφασης. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παρουσιάστηκαν και κατέθεσαν περισσότεροι από 150 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ αρκετές μαρτυρίες που συμπεριλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο έγιναν παραδεκτές.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, Έλενα Σκορδέλη, Τάσος Κρασοπούλης, Ανδρέας Γρηγορίου και Γρηγόρης Ξενοφώντος καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης η οποία, σύμφωνα με την νομοθεσία της Μεγαλονήσου, μεταφράζεται σε φυλάκιση μέχρι το τέλος της ζωής του ενόχου.
Στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε πανδαιμόνιο και διαμετρικά ακραία συναισθήματα και αντιδράσεις, αφού οι μεν συγγενείς του δολοφονημένου Άντη Χατζηκωστή ξέσπασαν σε δάκρυα ανακούφισης και χαράς οι δε πλευρά των συγγενών των καταδικασθέντων ενεπλάκησαν με τους αντιδίκους, ενώ από τα έκτροπα δεν έλειψαν και οι λιποθυμίες αλλά και οι επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων του Τύπου που κάλυπταν ειδησεογραφικά την διαδικασία.
Ο δικαστής Νικόλαος Σάντης διαβάζοντας την αιτιολόγηση της ετυμηγορίας ανέφερε ότι «δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το φονικό όπλο». Το δικαστήριο έκρινε επίσης αναξιόπιστους τους κατηγορούμενους.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ένα κείμενο 380 σελίδων που έβαζε τέλος σε μια υπόθεση πρωτοφανή στα χρονικά της Κύπρου.