Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά από το βήμα των 19ων βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς. Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «νέους εμπαιγμούς που μαγειρεύονται σε βάρος της Κύπρου» ενώ παράλληλα είπε πως «η διάλυση του Κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου».
Ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε το βραβείο Editors Choice το οποίο δόθηκε τιμητικά σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου και το παρέλαβε η Φιλίππα – Καρσερά Χριστοδουλίδη ως η Πρώτη Κυρία του τόπου.
Εισαγωγικά ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως στέκεται στο πλάι μας ενώ τόνισε πως «Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».
«Κλείνουν φέτος 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου μας. Αισθάνομαι κάπως άβολα που στέκω μπροστά σας… Ειδικότερα σήμερα, που τιμούμε την Κύπρια γυναίκα, η οποία έδωσε τα παιδιά της, τον άντρα της, τον αδερφό της, τον πατέρα της και ό,τι είχε και δεν είχε γι’ αυτόν τον τόπο.
Τι να πούμε σε αυτές τις μανάδες τις συζύγους, τις αδερφές, τις κόρες, που ζουν ακόμη το δράμα των αγνοουμένων, όταν παραμένουν αδικαίωτες; Να λοιπόν γιατί αισθάνομαι άβολα: Γιατί, οι θυσίες τους και οι αγωνίες τους και οι προσδοκίες τους παραμένουν αδικαίωτες! Γιατί η Κύπρος είναι αδικαίωτη. Γιατί δεν απελευθερώθηκε. Ακόμα… Η Ελλάδα, ως Μητέρα Πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ευθύνες.
Το ελάχιστο λοιπόν που μπορώ να κάνω εγώ, ούτε ως πρώην Πρωθυπουργός , ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Έλληνας, είναι να σας πω εδώ, σήμερα ότι είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας.
Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης. Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», είπε αρχικά.
«Πλήρης υποταγή…»
Στη συνέχεια είπε πως «για τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, πριν λίγες μόνον ώρες, δεν έχω τίποτα να πω. Θα ήταν ανεύθυνο. Η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη! Αν δεν είναι “δίκαιη” δεν θα είναι “βιώσιμη”. Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες.
Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αδιαίρετη και ενιαία. Χωρίς την παρουσία του Αττίλα! Με όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους! Εξάλλου, το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρο