Ανοιχτός στο ενδεχόμενο αυστηροποίησης του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια νέας τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό.
«Εάν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο, θα το κάνουμε» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Θεωρώ ότι είμαστε εδώ πάντα να μπορούμε να διορθώνουμε και να παρεμβαίνουμε όταν βλέπουμε φαινόμενα τα οποία μας δημιουργούν προβληματισμό».
Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της παραλίας της Θεσσαλονίκης, όπου επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση λόγω των φαινομένων συνωστισμού των πολιτών της πόλης.
«Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια» υποστήριξε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μητσοτάκης.
Και συμπλήρωσε: «Και οι πολύ λίγοι – γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά – αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».
Απηύθυνε δε, έκκληση στους νέους «να βοηθήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να τους εξηγήσουν ότι μπορούν ορισμένες από τις πράξεις αυτές να τις κάνουν από το σπίτι, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής χρονικού ορίου στις – κατ’ εξαίρεση – μετακινήσεις των πολιτών, καθώς και ανώτατου ορίου στον αριθμό των αντίστοιχων SMS.
Κι όλα αυτά, εξαιτίας των φαινομένων απείθειας που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες – παρά τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων και τους συνεχείς ελέγχους των αστυνομικών αρχών.
Άλλωστε, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, «ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με 15,7 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.