Aποκαλύπτουμε την πρόταση Αναστασιάδη για το κοινό ανακοινωθέν όπως αυτή κατατέθηκε στη σύσκεψη Αρχηγών της Δευτέρας. Όπως προκύπτει, φαίνεται ότι η πρόταση περιέχει κάποια σημεία, τα οποία προκαλούν την έντονη αντίδραση των κομμάτων.
Όσον αφορά τη βάση της συμφωνίας, το προσχέδιο αναφέρει ότι η λύση θα βασίζεται σε μια δικοινοτική , διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου . Η Ενωμένη Κύπρος ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ θα έχει μια ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και κυριαρχία, που είναι αδιαίρετη και πηγάζει ισότιμα από τους Ε/κ και Τ/κ.
Το πρόβλημα εδώ είναι η λέξη “μια” η οποία δεν επαναλαμβάνεται και πριν τη λέξη κυριαρχία, με αποτέλεσμα να αφήνει τον καθένα να την ερμηνεύει όπως θέλει.
Επιπλέον, αν και λέγει ότι η κυριαρχία πρέπει να είναι αδιαίρετη, η αναφορά ότι θα πηγάζει ισότιμα από τους Ε/κ και τους Τ/κ, στην ουσία ακυρώνει την έννοια της μιας κυριαρχίας. Και εδώ συναντώνται οι πιο έντονες αντιδράσεις από μέρους των κομμάτων.
Για το θέμα της Ιθαγένειας, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα υπάρχει μια και μόνη ιθαγένεια, η οποία θα καθορίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία .
Όλοι οι πολίτες της Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει επίσης να είναι πολίτες είτε του Ε/κ είτε του Τ/κ συνιστώντας κράτους.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να είναι εσωτερική και να συμπληρώνει και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την ιθαγένεια της Ενωμένης Κύπρου.
Σε αυτό το σημείο φαίνεται να μην υπάρχει πρόβλημα, εντούτοις γίνεται αναφορά σε εσωτερική ιθαγένεια. Όσο για την ομοσπονδιακή ιθαγένεια, θα την καθορίζει μεν η ομοσπονδιακή νομοθεσία, η οποία όμως θα καθορίζεται από τα συνιστώνται κράτη. Άρα και εδώ υπάρχει κενό.
Σε ότι αφορά το θέμα του κατάλοιπου εξουσίας, στο προσχεδιο αναφέρεται ότι οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης θα καθορίζονται από το Σύνταγμα, το οποίο θα καθορίζει και το κατάλοιπο εξουσίας που θα ασκούν τα συνιστώνται κράτη. Τα συνιστώνται κράτη θα ασκούν πλήρως και αμετάκλητα όλες τις εξουσίες τους χωρίς επέμβαση από τη ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Εδώ, το πρόβλημα εντοπίζεται στο κατάλοιπο εξουσίας, αφού στην ουσία παραπέμπει στην ύπαρξη δυο κρατών. Ενώ και η συνεχής αναφορά σε συνιστώντα κράτη αποτελεί ορολογία του σχεδίου Ανάν και παραπέμπει σε παρθενογένεση.
Στο μεταξύ, γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Ντερβις Έρογλου, μετα τη συνάντηση του με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στα κατεχόμενα. Αφού αναφέρει ότι ο Έρογλου έχει επιδείξει καλή θέληση, προσθέτει ότι είναι η ώρα των αποφάσεων. Καλεί μάλιστα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δεχτεί το χέρι φιλίας που του τείνει, ισχυριζόμενος ότι αν οι συνομιλίες επαναρχίσουν αυτή τη εβδομάδα, τότε θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε λύση το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Πάντως, διπλωματική πηγή μας ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Ντάουνερ δεν πήγε καλά, αφού φαίνεται ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ να προσέκρουσε σε τοίχο, γι αυτό και διήρκεσε μόνο 30 λεπτά. –