Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε το περιστατικό, απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργου Καρά – Το διοικητικό Πρωτοδικείο του Πύργου έκανε δεκτό αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση δύο Τούρκων πολιτών
Χαρακτηριστικά, ο Σταύρος Κοντονής είπε πως «δεν είναι μόνο η περίπτωση του Τούρκου που εισήλθε στον Έβρο, αλλά υπάρχει και πιο πρόσφατο περιστατικό. Όταν πριν από δυο ή τρεις ημέρες, το διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση κατά δύο Τούρκων πολιτών οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης. Υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι έχουν σταθερή κατοικία και δηλώθηκε το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διοικητικής κράτησης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου».
Το «όχι» στους Έλληνες στρατιωτικούς
Και τόνισε ότι η Τουρκία «όταν το ελληνικό προξενείο παρέστη στη δίκη των δύο στρατιωτικών και δήλωσε ως τόπο κατοικίας τους, την έδρα του ελληνικού προξενείου στην Αδριανούπολη, αντίστοιχο αίτημα περί μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο. Η Ελλάδα, όμως, είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψηφίζει παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές. Και αυτό το εκπέμπουμε ως μήνυμα όχι μόνο στη γείτονα χώρα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, από την οποία περιμένουμε πιο σταθερή στάση για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν ξέρουν γιατί κατηγορούνται. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα»!