MARDİN – Στην πόλη Νουσάϊμπιν, την Νίσιβι της αρχαιότητας, εδρεύει το 2ο Τάγμα Προστασίας συνόρων, το οποίο έχει ως τομέα ευθύνης ένα τμήμα των συνόρων με την ΒΑ Συρία.
Πριν από λίγες ημέρες, αντικαταστάθηκε ο διοικητής του τάγματος, ταγματάρχης İlkay Katı, ενώ οι διωκτικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις περίπου είκοσι ατόμων, οι περισσότεροι εξ αυτών στρατιωτικοί.
Για την υπόθεση η Αρχιεισαγγελία του Μαρντίν διέταξε να μην δημοσιευθεί οτιδήποτε, χαρακτηρίζοντάς την “απόρρητη”.
Όμως, μπορεί υπό το φόβο της ποινικής δίωξης τα ΜΜΕ στην Τουρκία να μην έγραψαν τίποτα, όμως έγραψα τα μέσα που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Για παράδειγμα, το κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Μεσοποταμία, έγραψε ότι τελικά ο διοικητής, ταγματάρχης İlkay Katı και οι μόνιμοι υπαξιωματικοί Nihat Mutaroğlu, Gürkan Sinan και Aziz Çakı συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκε κατηγορία σύστασης συμμορίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μεσοποταμίας, που έχει πολύ καλές πηγές στην περιοχή, ο ίδιος ο διοικητής έστησε συμμορία, με την οποία διακινούσε αλλοδαπούς προς τα παράλια με την Ελλάδα, ενώ έκανε και λαθρεμπόριο τσιγάρων, τηλεφώνων και άλλων ειδών. Επίσης, κατηγορείται και για “προστασία” έναντι αμοιβής σε διάφορους επαγγελματίες.
Η όλη επιχείρηση ξεκίνησε όταν ένα άτομο κατήγγειλε στον εισαγγελέα τη μεταφορά επί χρήμασι και υπό την ανοχή του διοικητή του τάγματος, μια ομάδας αλλοδαπών, που είχε προορισμό τους νομούς που συνορεύουν με την Ελλάδα. Έτσι ξεκίνησε το ξήλωμα της συμμορίας.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των συλληφθέντων, ο ίδιος ο διοικητής ήταν αυτός που πρότεινε στους Μονίμους υπαξιωματικούς του τάγματος να συμμετέχουν στην “μπίζνα”, λέγοντάς τους ότι “όποιος υπηρετεί εδώ, γίνεται πλούσιος”.
Η συμμορία κέρδιζε επίσης 8-10 χιλιάδες δολάρια, για κάθε μεταφορά λαθραίων τσιγάρων από την Τουρκία στη Συρία, υπό την προστασία του στρατού.
Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης αλλοδαπών στους νομούς της δυτικής Τουρκίας, για κάθε ομάδα η συμμορία έπαιρνε 18 χιλιάδες δολάρια.
Μετά την καταγγελία, έγιναν παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των μελών και έτσι ξηλώθηκε η συμμορία.
Στην τελευταία μετακίνηση αλλοδαπών, όταν μετά την καταγγελία η αστυνομία συνέλαβε τους αλλοδαπούς και τον λαθροδιακινητή, ο ταγματάρχης επιχείρησε να τους απελευθερώσει, προσθέτοντας ένα ακόμα στοιχείο εις βάρος του.
Σημειώνεται ότι αυτό θεωρείται ο κανόνας που ισχύσει στα τάγματα προστασίας συνόρων και τις μονάδες της στρατοχωροφυλακής, που έχουν συναλλαγές με επιχειρηματίες και το κοινό.