Με τη συμμετοχή ξένων στρατιωτικών και διπλωματών από 18 χώρες άρχισε σήμερα η πρώτη φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2015», η οποία θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην άσκηση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Άμυνας και σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, της Πολιτικής Αμυνας και της Αστυνομίας, συνεργάζονται επίσης με διάφορες υπηρεσίες τους τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως.
Σε δηλώσεις του ο Χρυσήλιος Χρυσηλίου, αναπληρωτής Διευθυντής της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας ανέφερε ότι «σήμερα διεξάγεται η πρώτη φάση της άσκησης «Αργοναύτης» στην οποία λαμβάνουν μέρος 18 χώρες με 200 συμμετέχοντες. Είναι μια τεραστίων διαστάσεων άσκηση για τη Κυπριακή Δημοκρατία και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τη σημασία της, τόσο για τη Δημοκρατία, αλλά και για τις χώρες οι οποίες λαμβάνουν μέρος σ’ αυτήν».
Το σενάριο της άσκησης «αφορά μαζική και οργανωμένη εκκένωση αμάχων πολιτών από τις 18 συμμετέχουσες χώρες, από χώρα της περιοχής η οποία βρίσκεται σε κρίση. Στην άσκηση συμμετέχουν τόσο στρατιωτικοί όσο και διπλωμάτες, καθώς και μεγάλος αριθμός υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης».
Πρόσθεσε ότι «η Πολιτική Άμυνα είναι η αρμόδια υπηρεσία του κράτους για διαχείριση ανθρωπιστικής κρίσης εντός των ορίων της δημοκρατίας. Με τη μαζική άφιξη εκκενωμένων από τη γειτονική χώρα, σε τακτικό επίπεδο επί του εδάφους δηλαδή, την ευθύνη την φέρει σε μεγάλο βαθμό η Πολιτική Άμυνα η οποία σε συντονισμό και πλήρη συνεργασία με όλες τις άλλες υπηρεσίες έχουμε σαν αποστολή να υποστηρίξουμε αυτή την επιχείρηση, η οποία παραμένει επιχείρηση των ξένων χωρών. Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιχείρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μέσω των υπηρεσιών της υποστηρίζει αυτή την επιχείρηση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσηλίου είπε ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη άσκηση στην οποία λαμβάνει μέρος η Κυπριακή Δημοκρατία. Στις 18 χώρες που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως η άσκηση περιλαμβάνει τρία επιχειρησιακά κέντρα, δηλαδή «το Κέντρο Επιχειρήσεων που χειρίζεται τα θέματα στην τρίτη χώρα, Κέντρο Επιχειρήσεων που χειρίζεται θέματα στην Κύπρο και το ευρύτερο Συντονιστικό Κέντρο.
Το πρώτο Κέντρο αφορά το σχεδιασμό και το συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης από την τρίτη χώρα και αυτό είναι θέμα που το χειρίζονται σε μεγάλο βαθμό οι ξένοι στρατιωτικοί. Το δεύτερο Κέντρο αφορά την επιχείρηση από τη στιγμή που φτάνουν στη Κύπρο οι εκκενωμένοι μέχρι και την αναχώρηση τους και είναι σ’ αυτόν το τομέα που έχουμε σημαντικότατη εμπλοκή ως Κυπριακή Δημοκρατία».
Εξάλλου, ο Νίκος Γεωργιάδης εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε πως «είμαστε στην πρώτη φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2015», σήμερα εξετάζουμε σενάρια εκκένωσης αμάχων, συνεργαζόμαστε με εκπροσώπους από 18 χώρες, συν την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πρόσθεσε ότι «η Εθνική Φρουρά συμμετέχει έμπρακτα σε κάθε επιχείρηση ανθρωπιστικής φύσεως, όπως έγινε το 2006 κατά την εκκένωση αμάχων από το Λίβανο, όταν η Εθνική Φρουρά έδωσε το παρών της ενεργά και διευκόλυνε την όλη επιχείρηση».
Από την πλευρά του, ο αντισυνταγματάρχης John Nicolson από τον Καναδά, δήλωσε ότι ο ρόλος του στην άσκηση «Αργοναύτης 2015» είναι αυτός του συντονιστή. Εξήγησε ότι «υπάρχουν τρεις συντονιστές για τη συγκεκριμένη άσκηση, είμαι ένας εξ αυτών και είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω στην ομαλή διεξαγωγή της. Είναι μια πολύ καλή άσκηση, έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με ανθρώπους από 18 χώρες και υπήρξε αρκετός συντονισμός για να βεβαιωθούμε ότι η άσκηση αυτή θα προσφέρει στους ανθρώπους μας τη μεγαλύτερη δυνατή κατάρτιση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Nicolson χαρακτήρισε την άσκηση «πολύ σημαντική. Είναι μια μοναδική άσκηση στον κόσμο και δεν υπάρχει καμία άσκηση που να προσφέρει κατάρτιση στη Συντονιστική Ομάδα Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων. Δεν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τέτοιου είδους πρακτική οπουδήποτε στον κόσμο και αυτό που μας προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη διεξαγωγή της άσκησης αυτής είναι μια απίστευτη ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να έρθουν κοντά όλες αυτές οι χώρες, να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, να εργαστούμε μαζί και να πάρουμε μαθήματα για να μπορούμε να αποδώσουμε περισσότερα σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε μια επιχείρηση εκκένωσης αμάχων».
Εξήγησε ακόμα ότι η Συντονιστική Ομάδα Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων συναντάται δύο φορές το χρόνο και φέτος το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Λευκωσία από τις 27 μέχρι τις 29 Μαΐου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
–