Οι δυνάμεις αεράμυνας της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καταρρίπτουν τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη – UAV (unmanned air vehicles – Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη) τύπου Bayraktar, που έχει προμηθευτεί το Αζερμπαϊτζάν.
Όμως, η Αρμενία έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης όλων των χωρών της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής, συστήματα των οποίων χρησιμοποιεί η Τουρκία για την κατασκευή του πολυδιαφημισμένου UAV της.
Ένα αερόχημα, που απ’ ότι αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά εγχώριας παραγωγής είναι.
Όπως είχε αποκαλύψει και η Realnews της Κυριακής στο φύλλο της 1ης Νοεμβρίου, Η μία μετά την άλλη οι εταιρείες που υποστηρίζουν με κομμάτια την κατασκευή του Bayraktar προχωρούν σε εμπάργκο προς την Τουρκία.
Οι Αρμένιοι έχουν κάνει φύλλο και φτερό τα Bayraktar ΤΒ2 δίνοντας στην δημοσιότητα και infographic με τις χώρες προέλευσης του κάθε συστήματος ξεχωριστά.
Στις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει κι εφαρμόζονται οι κυρώσεις του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – Αντιμετώπιση Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω του Νόμου Κυρώσεων) με πρώτη απ’ όλες την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Ακολούθησε η απαγόρευση εξαγωγών ανταλλακτικών για τα μαχητικά F-16, αν κι εκεί πρόλαβε να στοκάρει απόθεμα για τουλάχιστον 10 χρόνια). Τώρα, μετά την εκτόξευση πυραύλου S-400 στην Σινώπη, οι κυρώσεις αναμένεται να επεκταθούν.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία «Η VIASAT δεν συγχωρεί καμία επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Δεν υποστηρίζουμε τη χρήση των προϊόντων ή υπηρεσιών μας για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών ή γενοκτονιών. Θα υποστηρίζουμε ανοικτά και θα συμμορφωνόμαστε με οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την εξαγωγή τεχνολογίας στην Τουρκία. Έχουμε πουλήσει προϊόντα στην Τουρκία ως εταίρο του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή δεν στέλνουμε προϊόντα στην Τουρκία, ούτε παρέχουμε υπηρεσίες μέσω δορυφόρου ή άλλες υπηρεσίες αναμετάδοσης στον τουρκικό στρατό».
Ο Καναδάς, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την δημοσιοποίηση των εικόνων με το σύστημα καταγραφής εικόνας της Wescam ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην κατασκευή drones. Αυτό σημαίνει πώς οποιοδήποτε σύστημα θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην Τουρκία από τα «ράφια» του Καναδά, αυτόματα μπαίνει στην απαγορευμένη λίστα.
Όμως, οι κυρώσεις δεν σταματούν εκεί. Ειδικοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να μπει εμπάργκο και από την Αυστρία για την εξαγωγή του κινητήρα Rotax. Δεν είναι μόνο οι Αυστριακοί που έχουν πολλάκις καταδικάσει την Τουρκία για τις ενέργειές της σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο όσο πλέον και οι Γάλλοι, που μετά το εμπάργκο της Τουρκίας εναντίον τους και της προσωπικής επίθεσης κατά του Προέδρου Μακρόν, θα πιέσουν για την απαγόρευση εξαγωγής κάθε ευρωπαϊκού τμήματος τεχνολογίας.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι και οι Γερμανοί θα δεχθούν πιέσεις για τους φορείς πυραύλων που εξάγουν.
Παρόμοια εξαρτήματα χρησιμοποιούν και τα άλλα τουρκικά UAV’s, τύπου Akinci. Έτσι, είναι πολύ πιθανό άμεσα, η Τουρκία όχι μόνο να μην μπορεί πλέον να κατασκευάσει τα πολυδιαφημισμένα της UAV, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος τα σμήνη να καθηλωθούν και στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν τις διαδικασίες κανιβαλισμού για να μπορούν να έχουν στοιχειώδεις διαθεσιμότητες.
ΠΗΓΗ enikos