Κλίμα φανερής οργής επικράτησε στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση του συμφώνου αμυντικής συνεργασίας AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Το γεγονός ότι το Παρίσι μένει εκτός «διπλωματικού παιχνιδιού» και δεν αποτελεί μια από τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ θα μοιραστούν την εξιδεικευμένη τεχνολογία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, οδήγησε στη χάραξη πολιτικής αντιποίνων.
Από τη στιγμή που η Γαλλία χάνει, επίσης, πάνω από 50 δισ., λόγω συμμετοχής της Αυστραλίας στη συμμαχία, στην οποία θα παρέδιδε υποβρύχια, αποφάσισε να ακυρώσει γκαλά στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον.
Η εκδήλωση, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Παρασκευή το απόγευμα στη γαλλική πρεσβεία και σε γαλλική φρεγάτα στη Βαλτιμόρη, σηματοδοτούσε την 240η επέτειο από τη «Μάχη του Τσέζαπικ».
Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ναυτικού της Γαλλίας, που ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για τους εορτασμούς που γίνονται για τη συμβολή του Παρισιού στη μάχη των ΗΠΑ για ανεξαρτησία, το 1781, θα επιστρέψει στο Παρίσι.
Η κίνηση συνιστά σαφώς ενέργεια αντίδρασης και διαμαρτυρίας από τη μεριά της Γαλλίας. Με τη φράση «μαχαιριά στην πλάτη» εκφράστηκε για τη συμμαχία ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λεντριάν, ο οποίος μάλιστα είπε «αυτά δεν συμβαίνουν μεταξύ συμμάχων».
Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις και να αμβλύνουν το κλίμα αντιπαράθεσης, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να χαρακτηρίζει τη Γαλλία σημαντικό αμυντικό εταίρο. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε, ακόμη, να αποσαφανίσει ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί, κάτι όμως που το Παρίσι διέψευσε. Αμήχανη, πάντως, φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ευρώπη.
Ρωγμή στις σχέσεις Παρισιού και Ουάσινγκτον είχε διαφανεί και την περίοδο του 2003 για τον πόλεμο στο Ιράκ.