Στην έκτακτη «Διεθνή συνάντηση κατά της τρομοκρατίας» που οργάνωσε ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ, στον απόηχο των τριών ημερών αιματοκυλίσματος στη γαλλική πρωτεύουσα, συμμετείχε την Κυριακή ο έλληνας Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί εσωτερικών των Ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από το φαινόμενο των τρομοκρατικών επιθέσεων και οποίες από τον Μάϊο 2014 συνιστούν την ομάδα «G10»: Πρόκειται για την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστρία. Συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπερνάρ Καζενέβ υπογράμμισε ιδιαίτερα και την παρουσία του Επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου και τον ευχαρίστησε «για τη σταθερή δέσμευσή του, από τη στιγμή που ανέλαβε τις ευθύνες του, να συνοδεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Για τον αγώνα αυτό, ο Δημ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε – σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ – ότι «αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της». «Ο διάλογος, το κριτικό πνεύμα και η ανεκτικότητα, είναι τα κύρια γνωρίσματα των κοινωνιών μας και τα ιδεώδη τα οποία ανέκαθεν υπερασπισθήκαμε» προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον Δημ Αβραμόπουλο, η σημερινή συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε «στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων».
«Η πρόκληση αυτή μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πέραν αυτής με τους διεθνείς συμμάχους μας» τόνισε.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι «δυστυχώς το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην ΕΕ είναι πραγματικό και αυξανόμενο» και επεσήμανε ότι «η Κομισιόν στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κρατών μελών στο συντονισμό και στην υποστήριξη των προσπαθειών τους».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:
Ενίσχυση της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων.
Βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Καλύτερη ανίχνευση ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απειλές.
Παράλληλη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών στα αεροπορικά και άλλα μέσα μετακίνησης.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και μεγάλης διάρκειας έργο, που όμως «θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων».