Για λάθος χειρισμούς που μπορεί να τινάξουν στον «αέρα» τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας κατηγορεί τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο γνωστός καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.
Ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να λήξει άδοξα ο διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης αν δεν δοθεί παράταση, αφού το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά χαμηλό λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι υπολογίζεται πως τα κοιτάσματα είναι αξίας άνω του 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Νίκου Λυγερού, ο οποίος υποστήριξε πως μόνο το δεύτερο κοίτασμα αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 450 χρόνια.
Λόγω των εξελίξεων, ο κλάδος των υδρογονανθράκων περνά μάλλον σε φάση πιθανών ακυρώσεων διαγωνισμών και σε πιθανό ναυάγιο, αφού η περίοδος δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τέτοιες κινήσεις υψηλού ρίσκου, ειδικά με την τιμή του πετρελαίου να είναι κάτω από τα 60 δολάρια.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τελικά να απαξιωθεί ο μεγαλύτερος γύρος παραχωρήσεων που προκηρύχθηκε στην Ελλάδα για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ίσως θα πρέπει να παρατείνει κατά δύο με τρεις μήνες το χρονοδιάγραμμα υποβολής προσφορών. Βέβαια, υπάρχουν προσδοκίες ο όμιλος των ΕΛΠΕ να υποβάλει κάποια προσφορά ή όντως κάποιες ρωσικές εταιρείες να κάνουν πραγματικότητα τις υποσχέσεις που έδωσαν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Φώσκολος: “Είναι ντροπή”
«Είμαι ανήσυχος διότι το υπουργείο μετέχει σήμερα σε ένα συνέδριο με θέμα «Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα». Μιλάνε για διείσδυση, δηλαδή εισαγωγές, την ώρα που στην Ελλάδα έχουμε τέτοια αποθέματα φυσικού αερίου.
Ο κ. Λαφαζάνης δεν πρέπει να έχει τη θέση που έχει αυτή τη στιγμή στο υπουργείο. Ντρέπομαι για τους λεγόμενους Έλληνες υπουργούς που θέλουν να εισαγάγουν φυσικό αέριο», λέει με αγανάκτηση ο κ. Φώσκολος, ο οποίος έχει στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο.
Θεωρεί πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό «λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει το υπουργείο. Πέντε μήνες δεν έχουν κάνει τίποτα παρά να δώσουν μία αύξηση στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ», λέει χαρακτηριστικά.
Αναφέρει, ακόμα, πως το θέμα του αγωγού από τη Ρωσία είναι μια απάτη ενώ επισημαίνει το συμβόλαιο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα εφοδιάζεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία για τα επόμενα 30 χρόνια, με 1,2 δις ευρώ το μήνα.
Πηγή: εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ