Για πρωτοφανή συγκυρία στην ιστορία της πυροσβεστικής έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, και στην οποία απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη χώρα. Όπως τόνισε, είχαμε 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες, ενώ μεταξύ άλλων έδωσε εξηγήσεις και για τον τρόπο που λειτούργησαν τα εναέρια μέσα.
Η παραίτησή μου είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή
Απαντώντας σε όλη την κριτική που έχει δεχθεί όλο το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Η παραίτησή μου είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Παραμένω κρατικός λειτουργός και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής, αλλά χρειάζεται συνεργασία».
«Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι μέρες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», συνέχισε.
Η εικόνα των πυρκαγιών είναι πολύ βελτιωμένη. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες για τον τρόπο ενημέρωσης, σημείωσε: «Έχω επιλέξει και το ξέρετε όλοι, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, ότι την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και περιμένω τις ερωτήσεις σας».
Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα, τόνισε: Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα, έχουμε 74 εναέρια μέσα, 73 τώρα, καθώς το ένα είναι εκτός, τα οποία υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε όλα μαζί. Από αυτά, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα είναι για συντονισμό, μεταφορά κλπ.
Στη συνέχεια εξήγησε πώς πετάνε τα εναέρια μέσα: Από τα 67, τα 6 με 7 έχουν τακτικά συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Αρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα.