Μια εικόνα που κυκλοφόρησε στις 22 του Μαρτίου του 2015 από τον επίσημο Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) δείχνει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ (R) σε συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο Azmatullah Kolmohammadov Ρωσίας (6L) και αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει. AFP Φωτογραφία
Η Συρία θα επικροτούσε μια αυξημένη ρωσική στρατιωτική παρουσία στους λιμένες της, ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε σε συνέντευξή του στα ρωσικά ΜΜΕ είδηση που δημοσιεύθηκε 27 Μαρτίου.
“Μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι χαιρετίζουμε κάθε επέκταση της ρωσικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή “, συμπεριλαμβανομένης της συριακό λιμάνι Ταρτούς της στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ο Άσαντ.
«Για εμάς, όσο μεγαλύτερη είναι η Ρωσική παρουσία στη γειτονιά μας, τόσο το καλύτερο για τη σταθερότητα στην περιοχή”, είπε στους δημοσιογράφους.
Ρωσία λειτουργεί μια ναυτική βάση στο Ταρτούς κατά μήκος των δυτικών ακτών της Συρίας, που περιλαμβάνει τα πολεμικά πλοία, στρατώνες και αποθήκες.
Άσαντ δήλωσε στους οκτώ δημοσιογράφους των Διεθνών ΜΜΕ ότι η Ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στη Συρία “συνέχιστηκε ” τα τελευταία τέσσερα χρόνια του πολέμου στη χώρα του.
Καλωσόρισε επίσης τον ρόλο της Ρωσίας στην φιλοξενεί ένα δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά είπε τα διαπραγματευόμενα μέρη δεν πρέπει να επηρεάζεται από εξωτερικούς φορείς.
Η υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συνασπισμό που επιμένει στην αποπομπή του Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις συνομιλίες της 6 – 9 Απρ.
“Για την επιτυχία αυτών των συνομιλιών, τα διαπραγματευόμενα μέρη πρέπει να είναι ανεξάρτητες και πρέπει να αντανακλούν αυτό που οι άνθρωποι της Συρίας, με το σύνολο των διαφορετικών πολιτικών τους απόψεων, θέλουν», είπε ο Άσαντ.
“Σήμερα, οι άνθρωποι δεν θα δεχόταν ότι το μέλλον τους, η μοίρα τους, ή τους κανόνες που αποφασίζονται από τα έξω», είπε.
“Μια λύση στη Συριακή κρίση δεν είναι αδύνατο – αν οι πολίτες της Συρίας να καθίσουν να συζητήσουμε, τότε όλοι θα έχουμε σοβαρά αποτελέσματα», είπε.
Άσαντ δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, “δεν θέλουμε μια πολιτική λύση» στη Συρία και οι οποίες είχαν «υποκριτική».
“Για αυτούς, μια πολιτική λύση σημαίνει την αλλαγή της κατάστασης, την πτώση του κράτους και την αντικατάστασή του με ένα κράτος που λειτουργεί καθαρά μόνο γι ‘αυτούς», δήλωσε!
Περισσότεροι από 215.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από σύγκρουση της Συρίας ξεκίνησε, σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς άμαχοι, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Στην εκτενή συνέντευξη του, ο Άσαντ δήλωσε επίσης ότι ήλπιζε για μια στενότερη σχέση με την Αίγυπτο.
«Ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα μια Συρίας-αιγυπτιακή προσέγγιση», είπε, αν και υπάρχει ακόμη «πραγματική σχέση» μεταξύ των δύο αραβικών κρατών.
Τα σχόλια του Προέδρου Άσαντ έρχονται ημέρες αμέσως μετά που ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid Muallem, έπειτα από συνομιλίες με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραήμ αλ-Τζααφάρι στη Δαμασκό, έκαναν έκκληση για αυξημένη συνεργασία μεταξύ του Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο.