Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγείται σήμερα, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026, ο Μαροκινός διακινητής του ταχύπλοου σκάφους που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού το βράδυ της Τρίτης ανοιχτά της Χίου. Ο απολογισμός είναι βαρύς, με 15 άτομα να χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίες να μεταφέρονται σε νοσοκομειακές μονάδες.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με στόχο να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση του δουλεμπορικού σκάφους με το περιπολικό του Λιμενικού. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται οι ελιγμοί του ταχύπλοου, η ταχύτητα που ανέπτυσσε, αλλά και το κατά πόσο αγνόησε τα σήματα ακινητοποίησης.
Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες από θαλάσσης και αέρος για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων που έπεσαν στη θάλασσα μετά το δυστύχημα. Στην επιχείρηση συμμετέχουν πλωτά μέσα του Λιμενικού, καθώς και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια και ανατολικά του νησιού.
Ιδιαίτερο ρόλο στην επιχείρηση έχει ελικόπτερο τύπου Super Puma, το οποίο επιχειρεί με θερμικές κάμερες, προσπαθώντας να εντοπίσει ίχνη ζωής στη θάλασσα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συνθήκες, πάντως, παραμένουν δύσκολες λόγω καιρού και χαμηλών θερμοκρασιών.
Στο νησί έχει μεταβεί και ομάδα τριών ιατροδικαστών, προκειμένου να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες νεκροψίες – νεκροτομές και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου των 15 θυμάτων. Την ίδια στιγμή, επιζώντες και τραυματίες δίνουν καταθέσεις στις Αρχές, περιγράφοντας σκηνές πανικού τη στιγμή της σύγκρουσης και της ανατροπής του σκάφους.
Η υπόθεση προκαλεί έντονο προβληματισμό για τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και για τις επικίνδυνες πρακτικές που ακολουθούν, θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε άμεσο κίνδυνο. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ οι δικαστικές εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.















