Tην επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι το έργο είναι η απάντηση της Ελλάδας σε αντίστοιχη κίνηση της Τουρκίας.
Σε ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την επέκταση και αναβάθμιση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το έργο «αδιαμφισβήτητη εθνική ανάγκη της Ελλάδος απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα».
Ο υπουργός υπογράμμισε πως τόσο ο φράχτης όσο και τα περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται στη σύμβαση, θα παραδοθούν μέσα σε πέντε έως οκτώ μήνες. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η σύμβαση είναι συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ και αφορά σε επέκταση 27 χιλιομέτρων του φράχτη.
Πρόκειται, όπως είπε, για ένα «ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων με αντι-αναρριχητική αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν οκτώ παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά».
«Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση του φράχτη καθορίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών» πρόσθεσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα σε ένα μήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου, απέτρεψε μεγάλη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου που έφθασαν στα 59.000 άτομα».
«Είναι κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται εθνική ανάγκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε κρίσιμα σημεία των χερσαίων συνόρων μας, γιατί καθημερινά επιχειρείται μαζική είσοδος παράνομων προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη να ενισχύσουμε τον υφιστάμενο και να κατασκευάσουμε νέο τμήμα εκεί που έχουν κριθεί κρίσιμα σημεία. Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράχτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλει στην άμυνα και στην προστασία της χώρας. Θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια των συνόρων μας» επεσήμανε.
Μίλησε, ακόμα, «για δύο πολύ κρίσιμους παράγοντες που δημιούργησαν την άμεση ανάγκη επέκτασης του φράχτη και είναι τόσο η διασφάλιση των συνόρων από υπαρκτούς και απρόβλεπτους κινδύνους εισροής παράνομων μεταναστών όσο και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό».