Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος
Με μια σεμνή τελετή έγιναν το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 τα θυρανοίξια της Εκκλησίας Παναγίας Γοργοϋπηκόου, στο ύψωμα 2.199 του Γράμμου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα.
Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στο παρακείμενο μνημείο για τους πεσόντες μαχητές του Ελληνικού Στρατού την περίοδο 1946-1949, ενώ στο ναό τελέστηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Η εκκλησία της Παναγίας Γοργοϋπηκόου ανεγέρθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλία του Στρατηγού ε.α. και Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ και πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης Φράγκου Φραγκούλη, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Μητροπολίτου Ανδρέου.
Συνέβαλαν και ο ιερομόναχος Αθανάσιος Μετεωρίτης, καθώς και άλλοι δωρητές, παρακινούμενοι από το Φράγκο Φραγκούλη για την εκπλήρωση του τάματος.
Ο Στρατηγός Φράγκος, ο οποίος ήταν παρών στα θυρανοίξια, καθώς και δεκάδες άτομα, τόνισε ότι “παρακαλούμε η Παναγία να μας έχει υπό τη σκέπη της τις δύσκολες αυτές στιγμές, που περνάει το Έθνος μας”.
“Εμείς δεν φοβόμαστε,οι Ένοπλες δυνάμεις της Χώρας είναι ισχυρές, αρκεί οι πολιτικοί να μην ακολουθούν τακτική κατευνασμού και να έχουν φοβικό σύνδρομο”…Κατέληξε ο Στρατηγός
Σε επιστολή του, που αναγνώστηκε στη λιτή εκδήλωση, προς τον Στρατηγό Φράγκο Φραγούλη ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, αφού τον ευχαριστεί, ότι στην ανέγερση της εκκλησίας αυτής και στον εξοπλισμό του με όλα τα χρειώδη, συνετέλεσε “η ευγνωμοσύνη σας προς τους ηρωικούς αγώνες του στρατού και της αεροπορίας μας ώστε να παραμείνει η πατρίδα μας ελεύθερη και αδούλωτη από την τυραννία”.
Ο πέτρινος αυτός ναός με εικονογραφίες αγίων κατά κύριο λόγω στρατιωτικών ή σχετιζόμενων με το στρατό ως προστάτες του (όπως ο όσιος Παΐσιος ο ασυρματιστής), που φιλοτεχνήθηκαν από τη γυναικεία αδελφότητα της Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, αποτελεί ένα μικρό κομψοτέχνημα.
Να σημειωθεί ότι στην κορυφή του Γράμμου, σε ύψος 2.520 μ., στρατιώτες έχτισαν, το 1948, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία, στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Έθνους, ως αφιέρωμα τιμής για την προστασία της, αλλά και ως ορμητήριο πνευματικών ανατάσεων την ώρα των μαχών.
Αυτό το εκκλησάκι έγινε ερείπια, σωριασμένες πέτρες, λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.
Στη θέση του, όχι στο ίδιο σημείο, αλλά χαμηλότερα ήρθε να υψωθεί ένα νέο παρεκκλήσι της Παναγίας, αφού προηγουμένως αποκαταστάθηκε ο δρόμος προς το μνημείο, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν απροσπέλαστος.
Για να θυμίζει στους προσκυνητές των αιματοπότιστων και αιματοβαμμένων εδαφών την υποχρέωση όλων μας να υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία με θάρρος και παρρησία.
Η προσευχή προς την Παναγία, μέσα και σ’ αυτό το ταπεινό εκκλησάκι εκεί ψηλά στο Γράμμο, ας είναι μια παράκληση προς τη Θεοτόκο ο ίλιγγος της διχόνοιας να μη ζαλίζει το νου, να καταλαγιάσει η σκόνη, που κατά καιρούς σηκώνεται, και δεν μας αφήνει να δούμε το φως και η ζωή μας να είναι καθαρή και όχι βουτηγμένη στα κάθε είδους πάθη.