«Η πραγματική τραγωδία για την Ελλάδα, η οποία παραβλέπεται από πολλούς οικονομολόγους, είναι η φυγή εγκεφάλων» αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC. Όπως σημειώνεται, «τα στατιστικά στοιχεία για το άρθρο προέρχονται από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέα Λόη Λαμπριανίδη.
«Οι μισοί από τους 160.000 με 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού» όπως σημειώνεται. Επιπλέον, αντλούνται στατιστικά στοιχεία από την έρευνα της Endeavor Greece και τη σχετική έκθεσή της, «σύμφωνα με την οποία, 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια».
Όπως τονίζεται, «ένα από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι η τάση για μετανάστευση δεν έχει υποχωρήσει, ενώ το 46% των Ελλήνων που ζουν στη χώρα σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό».
Η έρευνα της ΕΜΠΑΠ σχετικά με το φαινόμενο της “διαρροής εγκεφάλων” (brain-drain) από την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 2.734 Ελλήνων πτυχιούχων που ζουν και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Η έρευνα αυτή διήρκεσε συνολικά 9 μήνες (Μάιος 2009 – Φεβρουάριος 2010) με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Το δείγμα εντοπίστηκε
κυρίως μέσω διαθέσιμων ηλεκτρονικών διευθύνσεων αλληλογραφίας (στις οποίες στάλθηκε μήνυμα με το σύνδεσμο του ερωτηματολογίου) και με τη μέθοδο της χιονοστιβάδας (snowball method) μεταξύ των συμμετεχόντων. Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν 1.821 ερωτηματολόγια για την τελική επεξεργασία και ανάλυση των απαντήσεων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Λόη Λαμπριανίδη με τίτλο “Επενδύοντας στη φυγή: η διαρροή επιστημόνων από την Ελλάδα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης”, το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Μαΐου 2011 από τις Εκδόσεις Κριτική