Να σταματήσει να προσποιείται καλεί την Ευρώπη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και ζητά την λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσει την «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Άγκυρας.
Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει ότι:
«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά» αυτή της Τουρκίας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών. Εάν δεν αναληφθεί δράση, προσθέτει, «η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά χωρίς κανένα περιορισμό».
Το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει πως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην περιοχή, με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis όμως να επανέρχεται λίγες ημέρες αργότερα.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν το Σάββατο ότι η χώρα του θέλει να συνεργαστεί με την Ευρώπη, τόνισε πως αν αυτό το σήμα για συνεργασία σηματοδοτήσει από πλευράς της Άγκυρας «την αρχή μιας πλήρους αλλαγής πορείας για την Τουρκία, κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχισμένος από την Ελλάδα». Εάν η Τουρκία τηρεί τους διεθνείς κανόνες, «κανείς δεν θα την ενθαρρύνει περισσότερο», προσθέτει.
Σχετικά με το εμπάργκο όπλων που έχει ζητήσει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της και κυρίως από τη Γερμανία, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι: «Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της ΕΕ, διαθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών για να σταματήσει την εξαγωγή όπλων σε χώρες που πρόκειται να τα στρέψουν εναντίον δύο μελών της ΕΕ».
«Εάν η τουρκική πλευρά θελήσει να βρει λύσεις με την Ελλάδα, αυτό θα είναι πολύ εύκολο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. «Βρήκαμε λύσεις με όλους τους άλλους γείτονές μας».
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια υπογραμμίζει και πάλι τον ρόλο της ΕΕ, η οποία, όπως σημειώνει, ορισμένες φορές «επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα, και αυτό δεν είναι καλό για την Τουρκία, δεν είναι καλό για την Ένωση, δεν είναι καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».
Εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιχειρεί «να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Προέδρου Αλ Σίσι στην Αίγυπτο […], εισέβαλε στη Συρία και στο Ιράκ» και προσθέτει πως η Τουρκία «είναι παρούσα όπου υπάρχει πρόβλημα».