Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τρίτη (26/01), χαρακτήρισε ως «κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας» την επέκταση των χωρικών υδάτων και τόνισε πως ήταν σημαντικό το ότι άρχισε ξανά η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας.
Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Δένδιας ανέφερε για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας:
«Ήταν μια συνάντηση “επανασύνδεσης”, θα δούμε πού θα οδηγηθούμε, εστιάζοντας στη θετική πλευρά. Ελπίζω ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε διότι αυτό θα είναι το συμφέρον των κοινωνιών μας, το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της Τουρκίας, το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της Κύπρου. […] Είναι συνομιλίες σε επίπεδο πρέσβεων, οι οποίες προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους αναφοράς με σκοπό τη διενέργεια πραγματικών διαπραγματεύσεων».
«Για να μην εφαρμοστούν οι κυρώσεις της Ε.Ε., θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο»
Ο Δένδιας σχολίασε πως στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που έγινε τη Δευτέρα (25/01), έγινε περιγραφή της αναστροφής στην τουρκική πολιτική και πως οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε:
«Ας περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι, αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. δεν διατηρεί τις κυρώσεις ως ενδεχόμενο μέσο αντίδρασης έναντι της Τουρκίας, αν η τελευταία παραβιάσει ξανά το διεθνές δίκαιο».
Πάντως, έσπευσε να σημειώσει ότι για να μην εφαρμοστούν οι κυρώσεις της Ε.Ε., θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Δεν παρέλειψε, ακόμα, να εκφράσει την ελπίδα του πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «θα δουν το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας».
Συγκεκριμένα, ο Δένδιας σημείωσε:
«Ποιος ξέρει, κάποια στιγμή στο μέλλον, ίσως γίνουν μέλη της Ε.Ε., αλλά αυτό θα σημαίνει στενότερες σχέσεις και πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Όσον αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ο Δένδιας τόνισε πως πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα θα ήθελε να έχει μια εγκάρδια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία»
Ακόμα, ο Δένδιας αναφέρθηκε στο αν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με πολλές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε:
«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε, αυτό είναι απολύτως λάθος, μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε να συμμετέχει η Τουρκία σε όλα, αλλά βάσει ενός συνόλου κανόνων. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα θα ήθελε να έχει μια εγκάρδια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία».
Συν τοις άλλοις, ο Δένδιας δήλωσε:
«Νομίζω ότι αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία, αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν όλοι. Δεν προσπαθούμε λοιπόν να αποκλείσουμε την Τουρκία, αλλά η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι για να γίνει μέλος των χωρών της μεγάλης συναντίληψης που βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο».