H Διαταγή δόθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.
Έως τώρα έχουν διατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όλα τα διαθέσιμα αεροσκάφη πυρόσβεσης που μπορούν να αναλάβουν αποστολή (Canadair και PZL) καθώς και όλα τα ελικόπτερα που προβλέπονται από τα αντίστοιχα σχέδια διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, έχει διαταχθεί η ετοιμότητα διάθεσης επιπλέον ιπτάμενων μέσων αν απαιτηθεί.
Στο νομό Αττικής, έχουν διατεθεί τμήματα «Δευκαλίωνα» (εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών αποτελούμενα από πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα δασοπυρόσβεσης με πιστοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος) με μέσα, υλικά και εξοπλισμό καθώς και 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκά για τη μεταφορά τους.
Σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες στην Αττική και τη Βοιωτία, έχει δοθεί εντολή άμεσης συγκρότησης ομάδων 50 ατόμων ανά μονάδα που θα διατεθούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Ακόμη, οι στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα προχωρούν στη συγκρότηση περιπόλων με τη χρήση μέσων επιτήρησης και drones πέριξ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων για έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς.
Τη διάθεση και την ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την πυροσβεστική υπηρεσία.