Ήταν ο πρώτος που μίλησε για την «Γαλάζια Πατρίδα» πριν αρκετά χρόνια σε συμπόσιο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και όπως φαίνεται είναι από τους λίγους που μιλάνε ευθέως για έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, εξηγώντας πόσο βλαβερή ήταν η Συμμαχία για την Τουρκία.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό μέσο Τele1 ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ ήταν ξεκάθαρος, υποστηρίζοντας ότι «η Δύση αποτελεί μεγάλη απειλή για την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την υποστήριξή της στις προσπάθειες δημιουργίας αυτονομιστικού κουρδικού κράτους».
Στην σύγκρουση της Τουρκίας με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ο Γκουρντενίζ δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες δεν υποστηρίζουν την Τουρκία.
Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις για την Τουρκία που έγιναν από τις Αρχές της ΕΕ ή τη Γερουσία των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές «ποιος είναι φίλος μας και ποιος εχθρός μας».
Σύμφωνα με τον ναύαρχο, το ΝΑΤΟ είναι πολύ ισχυρό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση στην Τουρκία και κατηγορεί τις πολιτικές δυνάμεις, που δεν έχουν διαβάσει σωστά τη στάση του ΝΑΤΟ. Τον ανησυχεί η «ήπια δύναμη» του ΝΑΤΟ και «η ατλαντική χημεία που δημιούργησε το ΝΑΤΟ στην Τουρκία που είναι πολύ ισχυρή» την οποία αποκαλεί «ατλαντικό εθισμό» από τον οποίο οι Τούρκοι πολιτικοί δεν μπορούν να απαλλαγούν.
Η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, αλλά και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ είναι ενδεικτικά της σκοτεινής στάσης της Συμμαχίας για τον ναύαρχο.
«Το ΝΑΤΟ μπορεί ακόμη και να παρέχει στέγη για ορισμένο χρονικό διάστημα στους στρατιώτες της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO –γκιουλενιστές- που εργάζονται στο ΝΑΤΟ στο εξωτερικό και των οποίων οι σχέσεις με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διακοπεί».
Για τον Γκουρντενίζ ο κόσμος πρέπει να ρωτηθεί για το ΝΑΤΟ και τον αντιαμερικανισμό. «Πάνω από το 50% το βλέπει ως απειλή ή τουλάχιστον κίνδυνο. Κοιτάς όμως τους βουλευτές και τους βουλευτές που τους εκπροσωπούν και κανένα κόμμα δεν ανοίγει το στόμα του και δεν λέει τίποτα. Το αποκαλώ »Αυτοκρατορικό Φόβο»».
Ο Τούρκος ναύαρχος εξέφρασε την ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να παρασύρει την Άγκυρα σε σύγκρουση μέσω της ουκρανικής κρίσης. Υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα αναγκαζόταν να κλείσει τα στενά για τη Ρωσία και αυτό θα ήταν ένα casus belli για πλήρη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Πιστεύει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, αλλά είναι «μια αμερικανική μαριονέτα» και γι’ αυτό βιάζεται να δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ επισημαίνοντας ότι μεγάλη απειλή αποτελεί το δυτικό σχέδιο μετατροπής της Μαύρης Θάλασσας σε «λίμνη του ΝΑΤΟ».
Στράφηκε μάλιστα εναντίον των ΗΠΑ που όπως λέει χρησιμοποιούσαν την Άγκυρα από το 1945 και πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να απαλλαγεί από αυτή την «αγγλοσαξονική εξάρτηση» με κάθε κόστος και να ακολουθήσει τη δική της ανεξάρτητη πολιτική, ισορροπώντας μεταξύ «Ατλαντικού και Ασίας».
«Κοιτάξτε την Αμερική, υπάρχουν σχεδόν 500 δεξαμενές σκέψης. Συνεχώς ετοιμάζουν εκθέσεις και παρουσιάζουν αναφορές στους πολιτικούς τους» λέει και τονίζει ότι στην Τουρκία «τα περισσότερα think tanks χρηματοδοτούνται από τις Η.Π.Α. Υπάρχουν πολύ λίγοι ανεξάρτητοι. Με άλλα λόγια, η Τουρκία είναι ουσιαστικά κατεχόμενη από την ατλαντική, νατοϊκή νοοτροπία».
Ο Γκουρντενίζ επέκρινε επίσης το ΝΑΤΟ για παραπλάνηση της Τουρκίας σχετικά με τους στόχους της ΕΣΣΔ και ρίχνοντάς όλο το φταίξιμο στο Κρεμλίνο. Ο στόχος αυτής της πολιτικής ήταν να μετατραπεί η Τουρκία σε δυτικό δορυφόρο, υποστήριξε.
Πιστεύει ότι η Τουρκία θα πρέπει να σφυρηλατήσει μια γεωπολιτική συμμαχία με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία και να αναπτύξει στενότερες επαφές με άλλες χώρες BRICS.
O Gurdeniz μάλιστα διαψεύδει όσους λένε ότι στην περίπτωση που βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ θα προκληθεί σίγουρα πόλεμος με την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Θα πρέπει να τους θυμίσουμε την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» της Κύπρου του 1974 και την Κρίση των Ιμίων του 1996. Η Τουρκία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και στις δύο κρίσεις και ήταν μια χώρα που είχε πράγματι μπει στη διαδικασία της σύγκρουσης. Θυμίζω ότι ενώ βυθιζόταν το αντιτορπιλικό μας Kocatepe, βυθίστηκε ως ελληνικό πλοίο. Η θέση ότι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα πολεμήσουν την Τουρκία για να προστατεύσουν την Ελλάδα είναι επίσης ακατανόητη. Δεν νομίζω ότι θα θυσιάσουν τους δικούς τους στρατιώτες για να προστατέψουν ένα κράτος που έχει δηλώσει 12 μίλια στο Αιγαίο και έχει στραγγαλίσει την Τουρκία» είπε.
Εξηγώντας ο Τούρκος ναύαρχος γιατί η Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να εισβάλουν στην Τουρκία είπε πως η Τουρκία με την Ρωσία δεν συνορεύουν. «Για να εισβάλει η Ρωσία στην Τουρκία, πρέπει να εισβάλει στη Γεωργία. Είναι αδύνατο έτσι κι αλλιώς να εισβάλει στην Τουρκία με αμφίβια δύναμη».
Για το Ιράν επεσήμανε πως «δεν έχουμε πολεμήσει καν με το Ιράν από το 1639. Δεν είναι δυνατόν το Ιράν να εισβάλει στην Τουρκία. Η σημερινή στρατιωτική γεωγραφία δεν ενθαρρύνει ούτως ή άλλως χερσαίες επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά, διότι είναι ορεινή περιοχή. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Από αυτή την άποψη, οι πόλεμοι πυραύλων λαμβάνουν χώρα κυρίως για αεροπορικές απειλές. Ωστόσο, δεν μπορείτε να πάρετε ακριβή αποτελέσματα ούτως ή άλλως. Η κατάληψη εδαφών είναι απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη οριστικών αποτελεσμάτων. Πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσετε τη σημαία σας στην πρωτεύουσα, σε ένα διοικητικό κτίριο. Ούτε το Ιράν ούτε η Ρωσία μπορούν να το κάνουν αυτό αυτή τη στιγμή».