Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε καταγράψει από τις αρχές του μήνα την συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στον Ναύσταθμο Aksaz, την μεταστάθμευση Α/Φ στο Α/Δ Dalaman και την γενικότερη στρατιωτική κινητικότητα, σύμφωνα με τον Τ/Σ ΣΚΑΙ (22ΙΟΥΛ20).
Εδώ κι ένα μήνα η ΕΥΠ είχε διαβιβάσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την συγκέντρωση πλοίων επιφανείας στην ναυτική Βάση του Ακσάζ.
Η πληροφορία έκανε λόγο για τουλάχιστον 22 πλοία επιφάνειας ελλιμενισμένα στην ναυτική βάση, αλλά και 7 υποβρυχίων.
Πρόκειται για τα υποβρύχια τύπου 2009 , τα οποία σαφώς και είναι υποδεέστερα των Ελληνικών, τα οποία μάλιστα αποτελούν το φόβο και τον τρόμο των Τούρκων Αξιωματικών του στόλου.
Αυτά τα δεδομένα συνετέλεσαν ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση να μην αιφνιδιαστεί από την κίνηση του Ερντογάν και παράλληλα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή και μάλιστα με αποφασιστικότητα.
Το ερώτημα είναι όμως αφού το γνώριζαν γιατί ο Α/ΓΕΕΘΑ μετέβη στη Κύπρο και μάλιστα για επίσκεψη 2 ημερών παραμονές της Κρίσης ;
Αλλά Ας θυμηθούμε και μια απο τις απίστευτες γκάφες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδος σχετικά με τον Ναύσταθμο του ΑΚΣΑΖ
Μέσα σε ένα χρόνο (από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τα τέλη του 2010) διαλύθηκε ολόκληρος ο ιστός της ΕΥΠ που είχε στηθεί σε Τουρκία και Σκόπια από την υπηρεσία με την στήριξη των διοικητών της ειδικά του πρέσβη Ι.Κοραντή!!
Ας δούμε πώς εξαρθρώθηκε με ελληνική βοήθεια το ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά δίκτυα κατασκοπείας στη Τουρκία επί Γ.Α.Παπανδρέου και Δντη της ΕΥΠ Μπίκα
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ένας Τούρκος, με καταγωγή από την Κω, στρατολογήθηκε από την ΕΥΠ για να παραδίδει πληροφορίες για την κίνηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Μπόντρουμ (βασικά πλοία της Ακτοφυλακής), αλλά και στο Ακσάζ, κάπου 50 χλμ. νοτιότερα από το Μποντρούμ όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ναυστάθμους του τουρκικού Ναυτικού.
Οι υπηρεσίες που προσέφερε ο «Ιπποκράτης» (αυτό ήταν το κωδικό όνομα του Τούρκου πράκτορα λόγω καταγωγής και γειτνίασής του με την Κω) ήταν ανεκτίμητης αξίας, αφού σε πραγματικό χρόνο μετέδιδε πληροφορίες για την κίνηση ολόκληρου του τουρκικού Στόλου στο νότιο Αιγαίο και κυρίως για τις κινήσεις των τουρκικών υποβρυχίων.
Αλλά ήταν ανεκτίμητος και για έναν άλλο λόγο: Είχε αφοσιωθεί τόσο πολύ σε αυτό που έκανε («Το όνομά μου είναι τούρκικο, εγώ αισθάνομαι Έλληνας» έλεγε στον Έλληνα χειριστή του) που στρατολόγησε στην επιχείρηση και τον ανιψιό του, κι ένα φίλο του ανιψιού του στην περιοχή της Σμύρνης, με αποτέλεσμα πλέον οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών να έχουν πλήρη εικόνα όχι μόνο του δεύτερου μεγάλου τουρκικού ναυστάθμου στο Αιγαίο, που βρίσκεται στην Σμύρνη, αλλά και τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων πεζοναυτών που εδρεύουν στην περιοχή.
Ο Νουρί Χαφίζ, ο ανιψιός του Αχμέτ Χαφίζ και ο άνθρωπος της Σμύρνης, ο Ισμέτ Σεν, είναι τα κεντρικά πρόσωπα του δράματος.
Το ενδιαφέρον όμως είναι το πώς εξαρθρώθηκε το δίκτυο: Ο Ισμέτ Σεν μετέδωσε τον Ιούλιο του 2009 ότι εντόπισε μια περίεργη κινητοποίηση στο στρατόπεδο της Φώκαιας που συνοδευόταν από άλλες εξελίξεις, οι οποίες συνολικά καταδείκνυαν ότι η Αγκυρα ετοίμαζε ενέργεια στο Αιγαίο.
Μετά από την ενημέρωση στην ΕΥΠ του Ισμέτ Σεν, έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις και αποφεύχθηκαν εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις, πολύ χειρότερες από αυτές των Ιμίων.
Εκείνη η διαρροή κινητοποίησε την τουρκική ΜΙΤ στο να αναζητήσει την προέλευση των πληροφοριών.
Και κάπου εκεί αρχίζουν «τα περίεργα» μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα και την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΥΠ: Η ΕΥΠ, με εντολή της διοίκησης άλλαξε τον πράκτορα-σύνδεσμο µε το τουρκικό δίκτυο που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δημιουργήσει ένα άψογο επικοινωνιακό δίκτυο µέσω του οποίου γινόταν µε προσωπική επαφή η ενημέρωση του Έλληνα πράκτορα και η πληρωμή του δικτύου με μεταφορά μετρητών χρημάτων «χέρι με χέρι».
Ο αντικαταστάτης του, όμως, κατ’ εντολήν της νέας τότε ηγεσίας της ΕΥΠ αποφάσισε να πραγματοποιεί τις πληρωµές µε… έµβασµα (!) μέσω γνωστής διεθνούς εταιρείας μεταφοράς χρημάτων (Western Union)!
Καλύτερα να τον κατέδιδαν οι ίδιοι στους Τούρκους. Δεν θα υπήρχαν αποδείξεις…
Γιατί με την κίνηση αυτή δόθηκε «στο πιάτο» στις τουρκικές υπηρεσίες ολόκληρο το δίκτυο: Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η ΜΙΤ εντόπισε την συναλλαγή και ακολούθησε η σύλληψη και η εξάρθρωση του πολύτιμου και παλαιότερου ελληνικού δικτύου πληροφοριών στη Τουρκία.
Ο Νουρί Χαφίζ, δολοφονήθηκε μέσα στις τουρκικές φυλακές. Ο ανιψιός του και ο τρίτος πράκτορας, αγνοούνται…