Ο Στρατηγός Βασίλης Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1946 στο Νευροκόπι Δράμας και το 1965, εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1969 ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού.
Παράλληλα, αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Στρατού, της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.
Υπηρέτησε ως Διευθυντής Ανάλυσης Πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), ως Διοικητής Μηχανικού στην Κύπρο και στα Νησιά του Αιγαίου και ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών του Γ.Ε.ΕΘ.Α. με τον βαθμό του Υποστράτηγου, θέση την οποία κατείχε ως το 2002.
Σταθμός στην καριέρα του Βασίλη Γιαννόπουλου ήταν η επιχείρηση που τον έκανε θρύλο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όταν κατάφερε να εισβάλει στο υπαίθριο στρατηγείο της «Στρατιάς του Αιγαίου», όπως ήταν γνωστή η 4η Στρατιά, κατά τη διάρκεια άσκησης στην οποία σκόπευαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή πραγματικών επιθετικών σχεδίων ενάντια στην Ελλάδα.
Κύριος στόχος τους σε μια πολεμική σύρραξη με τη χώρα μας ήταν τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος.
Τον Οκτώβριο του 2006 έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα για Δήμαρχος και εξελέγη στον Καποδιστριακό Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, ενώ επανεξελέγη Δήμαρχος το 2014.
Διακρίσεις
Ως Αντισυνταγματάρχης βραβεύτηκε για το έργο του στην Τουρκία (1987-1991), ως Αντιστράτηγος (2002-2005) τοποθετήθηκε επικεφαλής του Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του Γ.Ε.ΕΘ.Α., και είχε την ευθύνη Σχεδίασης – Οργάνωσης και Εκτέλεσης των επιχειρήσεων ασφαλείας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (2004) για τις ένοπλες δυνάμεις.
Έχει τιμηθεί με τις εξής διακρίσεις:
Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής
Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Μετάλλιο στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής
Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως.
To συγγραφικό του έργο
Ο Βασίλης Γιαννόπουλος ήταν συγγραφέας δύο βιβλίων:
- «Γεωγραφική-Ιστορική-Νομική Κατάσταση των Νήσων-Νησίδων και Βραχονησίδων του Αιγίου και η ακολουθούμενη πολιτική.» (Αύγουστος 1997)
- «Ιδιοκτησιακό καθεστώς Νήσων – Το θεμελιώδες πρόβλημα στο Αιγαίο (Τουρκικές θέσεις).» (Μάιος 1998)
Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και πολιτικοί αποχαιρέτησαν το απόγευμα της Τετάρτης (17/6/20), στο Νευροκόπι Δράμας, τον αντιστράτηγο, Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών ύστερα από μάχη με την επάρατη νόσο.
ΑΠO ΤΟ 1987 μέχρι και το 1995,ο Βασίλης Γιαννόπουλος έδρασε στην Τουρκία ως επιχειρησιακός πράκτορας της τότε ΚΥΠ, γράφοντας ιστορία με τις αποστολές που έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Η επιχείρηση που τον έκανε θρύλο στην Υπηρεσία ήταν όταν κατάφερε να εισβάλει στο υπαίθριο στρατηγείο της «Στρατιάς του Αιγαίου», όπως ήταν γνωστή η 4η Στρατιά, κατά τη διάρκεια άσκησης στην οποία σκόπευαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή πραγματικών επιθετικών σχεδίων ενάντια στην Ελλάδα.
Κύριος στόχος τους σε μια πολεμική σύρραξη με τη χώρα μας ήταν τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος.
Ο Γιαννόπουλος, που ήξερε τα πάντα για την άσκηση, διέσχισε τον κόλπο του Ντογάν και αποβιβάστηκε αθόρυβα στην περιοχή του Ντογάνμπεη. Ντυμένος πιθανότατα σαν ρακοσυλλέκτης –μια άλλη εκδοχή τον θέλει με στολή Τούρκου στρατιώτη- μπήκε στο στρατόπεδο και έφτασε μέσα από σκηνές και υπαίθρια καταλύματα στο αντίπαλο στρατηγείο.
Πήρε χάρτες, επιχειρησιακά σχέδια και απόρρητα έγγραφα, ενώ φεύγοντας φωτογράφησε με ειδική μηχανή τους Τούρκους στρατηγούς που κοιμόντουσαν.
Έφυγε έτσι ο Έλληνας κατάσκοπος αθόρυβα όπως μπήκε, χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι και την επόμενη μέρα έστειλε μέσω της κατάλληλης οδού όλα τα στοιχεία στα κεντρικά της Κατεχάκη.
Αντγος ε.α Βασ.Γιαννοπουλος..ο “πράκτορας” που “ξεβρακωσε” την 4η Τουρκικη Στρατια που εισχωρησε σαν αραχνη στο πολεμικο της Στρατηγειο κ “σηκωσε” τα παντα.Παλληκαρι με ολη τη σημασια της λεξεως.αυτη τη δουλεια για να την κανεις θελει “αντερα”.. pic.twitter.com/U0lriZZf1o
— ΑΡΑΧΝΗ (@NONOS217) June 14, 2023
Στρατηγός Φράγκος
Σχολιο: Ναι υπηρέτησα υπό τις διαταγές του και για τον αείμνηστο Στρατηγο Γιαννοπουλο, ότι και αν γράφει είναι ελάχιστο..
Λόγοι Εθνικης Ασφαλείας δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω το παραμικρό..
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!