Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας , Nicolae-Ionel Ciucă, και ο Αρχηγός του Αμυντικού Επιτελείου, Αντιστράτηγος Daniel Petrescu, συναντήθηκαν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Έλληνας αξιωματούχος στη Ρουμανία, μεταξύ 5 και 7 Οκτωβρίου.
Η συνάντηση είχε ως στόχο την περαιτέρω διαφοροποίηση των πρακτικών πτυχών της συνεργασίας με την επέκταση της αμοιβαίας συμμετοχής του στρατού σε ασκήσεις σε πολυεθνικό πλαίσιο με την αύξηση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο κατηγοριών δυνάμεων, με την ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα των συστημάτων αεράμυνας που βασίζονται καθώς και με την εμβάθυνση της συνεργασίας σε μορφή περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως η Ομάδα Τακτικής Δράσης της ΕΕ – HELBROC και η Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης – SEEBRIG.
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναλύθηκε η κατάσταση ασφάλειας στην εκτεταμένη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων και η εφαρμογή μέτρων του ΝΑΤΟ για την αύξηση της ικανότητας αντίδρασης και αποτροπής σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο ρουμανικής-ελληνικής συνεργασίας, τονίζοντας το γεγονός ότι οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών βασίζονται στη στενή συνεργασία σε συμμαχικό, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διμερές σχέδιο.
“Η επίσκεψή σας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την καλύτερη ενσωμάτωση του διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών στις κύριες γραμμές της διμερούς συνεργασίας και την ενίσχυση του πραγματισμού στα προγράμματα που υλοποιούνται από κοινού”, δήλωσε ο ΥΠΑΜ Ciuca.
Ο αντιστράτηγος Πετρέσκου τόνισε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών, εκτιμώντας ότι «οι στρατηγικές θέσεις και η γεωγραφική εγγύτητα των δύο κρατών, η ανταλλαγή αξιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και η συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ομπρέλα και εντός της ΕΕ μεταφέρονται αποτελεσματικά μέσω της ενσωμάτωσης του Ρουμανικού και του Ελληνικού στρατού στις συμμαχικές αμυντικές δομές και στις ευρωπαϊκές ομάδες μάχης και μέσω της συμμετοχής τους στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές των δύο διεθνών σώματα ».
Ταυτόχρονα, ο Ρουμάνος επικεφαλής άμυνας τόνισε ότι η κοινή εκπαίδευση παραμένει το βασικό στοιχείο για την αύξηση της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων. «Φέτος, παρά την πανδημία, είδαμε αύξηση των ασκήσεων, ειδικά στον ναυτικό τομέα. Τα μεγάλα εκπαιδευτικά γεγονότα “Sea Shield” και “Ariadne” οδήγησαν στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της συνοχής και της κατανόησης μεταξύ των δυνάμεων.
.